Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Galovac oblijepljen osmrtnicama s imenom Slavka Šare

Autor: Suzana Bandić

13.07.2010. 22:00
Galovac oblijepljen osmrtnicama s imenom Slavka Šare

Foto: Zvonko KUCELIN



Marin Gulan, novoizabrani načelnik Općine Galovac i njegov zamjenik Rafael Burčul oštro su osudili ovaj čin i pozvali nadležne institucije da odrade svoj posao i rasvijetle slučaj
Još sam u šoku i ne mogu vjerovati da je netko od mojih sumještana bio sposoban napisati i učiniti nešto ovako gnjusno. Moj otac je u pritvoru, izabran je novi načelnik Općine Galovac, pa mi uistinu nije jasno koji je motiv ni koji je cilj osobi koja je po selu polijepila osmrtnice s imenom mog oca. Da su to učinili ranije još bih to nekako i razumjela. Ovako, zapravo se osjećam nesigurno jer ne znam tko stoji iza toga i je li to poruka meni s obzirom da ja jedina od naše obitelji živim tu u Galovcu. Otac mi je u pritvoru, još mu nije niti započelo suđenje za ono za što ga se tereti, a on ne samo da je već osuđen, nego je i sahranjen – govori vidno uznemirena Nikolina Batur, kćer Slavka Šare, bivšeg načelnika Galovca, koju je jučer ujutro nazvao prijatelj i obavijestio da su osmrtnice s imenom njezina oca postavljene na četiri najfrekventnije galovačke lokacije; kod mjesnog spomenika, trgovine i kafića u centru sela te kod osnovne škole. Odmah je, kaže, o svemu obavijestila majku, a potom i policiju te im dala naslutiti kako sumnja da bi autori pogrdnog i čak i za najneukusniju šalu neprimjerenog sadržaja mogli biti petorica muškaraca s kojima se njezin otac sukobljavao za vrijeme načelničkog mandata.
Šarina obitelj pod stresom
– Nikoga ne želim unaprijed okriviti niti imenovati, ali smatram kako imam pravo iznijeti sumnje i pitati gdje je svemu ovome kraj. Ipak, to je moj otac – kaže Nikolina koja zbog trudnoće najnovija događanja vrlo teško podnosi.
Novoizabrano čelništvo Općine Galovac bez zadrške osudilo je ovaj čin te se od njega decidirano ograđuje.
– Iako se sa Šarom nikada nisam slagao, odgovorno tvrdim kako moja ruka nije u ovome sudjelovala. Taj je čin za svaku osudu i nikome zasigurno ne donosi ništa dobro. Međutim, prerano je govoriti o krivcima ili prozivati bilo koga unaprijed. To može biti bilo tko, a kako se podudaralo s imenovanjem nove vlasti u Galovcu, mišljenja sam da jednake motive imaju i pobjednici, a i gubitnici, nekadašnji Šarini suradnici. Isto tako, ne može se isključiti ni opcija da je na takav način netko sa Šarom htio razriješiti neki osobni sukob. Dakle, treba pustiti da institucije odrade svoj posao – rekao je Rafael Burčul, novi zamjenik načelnika Općine Galovac istaknuvši kako je njegova savjest potpuno čista.
U osudi ovog djela Burčulu se pridružio i Šarin nasljednik, Marin Gulan koji je ovom prilikom bez obzira na političku opredjeljenost pozvao sve mještane na suradnju i smirivanje političkih strasti.
– Bez ikakve zadrške osuđujem ovaj čin i pozivam nadležne institucije da što prije istraže i rasvijetle ovaj slučaj. Ovakvo što uistinu nikome u selu nije u interesu, a posebice stoga što je u ovom trenutku Općina u jednoj teškoj financijskoj i političkoj situaciji. Tko god da je ovo učinio mislio je očito samo na neku svoju osobnu zadovoljštinu, a ne na boljitak cijelog mjesta, izgradnju kvalitetnih sadržaja i neke sretnije budućnosti što bi trebao biti prioritet svakom dobronamjernom građaninu – rekao je Gulan poručivši svima onima koji ne misle tako da Galovac neće biti ničiji talac.
Policija traga za počiniteljem
Iz zadarske policije potvrdili su da su zaprimili dojavu kako je na oglasnoj ploči u Galovcu izvješena osmrtnica neprimjerenog sadržaja nakon čega su odmah izišli na teren zbog očevida.
– Prve istražne radnje su obavljene, a kako je kriminalističko istraživanje u tijeku za sada još uvijek nemamo nekih preciznijih saznanja o počinitelju – rekli su u policiji gdje prve konkretnije rezultate istrage očekuju već danas tijekom dana.
Slavko Šare, koji je temeljem uskočkog istražnog naloga uhićen krajem svibnja pod sumnjom na zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službenih isprava i udruživanje s još sedam osoba zbog počinjenja kaznenog djela malverzacijama oko računa za loko vožnju, građevinske i ine radove te zloporabu sredstava iz raznih fondova iz pritvora je odmah podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika te je započeo štrajk glađu nakon čega je premješten u bolnicu u Šimunskoj, gdje se i danas nalazi. Sve je to, navodno, učinio zbog pritiska tadašnje oporbe.