Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zajednička prošlost za zajedničku budućnost

13.07.2011. 22:00
Zajednička prošlost za zajedničku budućnost


Prvi službeni sastanak gradova Biograda i Szekesfehervara stvorio je temelj za intenzivniju suradnju ovih gradova koje vežu brojne povijesne činjenice


Izaslanstvo Grada Biograda  na Moru predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom  na prijateljskom i radnom  sastanku u mađarskom gradu  Szekesfehervaru (Stolni Biograd) s gradonačelnikom dr.  Andrasom Cser Palkovicsem  i njegovim suradnicima dogovorilo je početak realizacije  projekta “Prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman”, što će se  financirati iz strukovnih fondova Europske zajednice iz  kojih će Republika Hrvatska  u prve dvije godine članstva u  EU 2013. i 2014. iz proračuna  dobiti više od tri milijarde  eura, a 2015. dodatne 2,4 milijarde.
Projekt “Prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman”,  prvi projekt uopće takve i  slične namjene u RH, prema  prvim procjenama je vrijedan  oko četiri milijuna eura ili 30  milijuna kuna.
Prvi službeni sastanak gradova Biograda i Szekesfehervara stvorio je temelj za intenzivniju suradnju ovih gradova koje vežu brojne povijesne činjenice te je izazvao  veliko zanimanje lokalnih, regionalnih i državnih medija.
Europska sredstva za  Kolomana
– Zajedničkom prošlošću  mađarskog i hrvatskog naroda  želimo pokrenuti što bolju, uspješniju i prosperitetniju zajedničku budućnost, poručio  je Knez nakon što je zahvalio  mađarskoj Vladi i narodu na  pomoći tijekom Domovinskog  rata te na svekolikoj pomoći  završnih pregovora pri pristupu Hrvatske u EU tijekom  mađarskog predsjedanja  EU-om.
Sredstva namijenjena za  multinacionalni projekta “Prvi  hrvatsko-ugarski kralj Koloman” iz strukovnih fondova  Europske zajednice moći će se  koristiti od 1. srpnja 2013. godine, od datuma ulaska RH u  EU, te će se do tada pokušati  ishoditi sva potrebna dokumentacija prema strogim standardima EU.
– Mi u kraljevskom Biogradu na Moru, malom gradu s  velikim srcem u centru Jadrana, ne razmišljamo samo za  danas i sutra, već radimo velike važne strateške projekte  za budućnost, za dvije, pet,  deset i dvadeset godina, istaknuo je Ivan Knez u čijoj su  pratnji bili predsjednik Gradskog vijeća Tonči Šangulin, direktor Turističke zajednice Ivo  Eškinja i ravnatelj Zavičajnog  muzeja Draženko Samardžić.
Szekesfehervar ili Stolni  Biograd bio je kroz vjekove  prijestolnica Mađarske i krunidbeni grad. Grad od svojih  105.000 stanovnika, posljednjih je godina izbio među vodeće gradove po svom brzom  razvoju u Europi.
Poboljšati  gospodarsku suradnju
– Osim EU projekta želimo  surađivati i na području unaprjeđenja gospodarske suradnje razmjenom informacija,  uspostavljanjem međusobnih  veza gospodarskih subjekata,  podupiranjem nastojanja za  članstvom u različitim asocijacijama, sve u cilju jačanja  gospodarske, trgovinske i turističke suradnje te svih oblika  poduzetništva na osnovi partnerstva i obostrane koristi,  poput ulaganja u solarnu energiju, naglasio je 36-godišnji  gradonačelnik Andras Cser  Palkovics na sastanku u Gradskoj upravi, na kojemu su nazočili i njegova zamjenica Eva  Brajer, direktorica Turističke  zajednice Krisztina Szego, domaćica Biograđana Janja Cindrić, predsjednica Hrvatske  manjinske uprave u Szekesfehervaru i drugi.
Tijekom boravka u južnomađarskom gradu Baja koji  ima 38.000 stanovnika, među  njima preko 6.000 Hrvata, i  svečanog gala prijema kod gradonačelnika, saborskog zastupnika Roberta Zsigoa, gradonačelnik Knez sa suradnicima i njihovom domaćicom,  predsjednicom Hrvatske manjinske samouprave u ovom  gradu Angelom Šokac Marković susreo se s generalnom  konzulicom u Mađarskoj Ljiljanom Pancirov, predsjednikom Saveza Hrvata u Mađarskoj Josom Ostrogoncem i voditeljem Ureda HDS-a (Hrvatske državne samouprave) u  Budimpešti Jozom Solgom.
Biogradski gradonačelnik  Ivan Knez imao je i kraći  srdačni sastanak s Andrasom  Javorom, državnim tajnikom  u Ministarstvu nacionalnih  resursa zaduženim za EU  fondove.


Projekt oživljavanja kralja kolomana




Vrijednim projektom “Prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman” obnovit će  se i revitalizirati nacionalna spomenička baština benediktinskog samostana sv. Ivana Evanđelista u kojem se ugarski kralj Koloman na  temelju ugovora Pacta conventa okrunio 1102. godine za prvoga  hrvatsko-ugarskoga kralja.
Samostan čiji se ostaci nalaze uz katedralu sv. Stošije srušili su  Mlečani prilikom osvajanja Biograda 1125. godine. Istražit će se i  Kolomanova krunidba koju je po nekima izvršio biogradski biskup Bono,  a po nekima kninski biskup, koji je nosio naslov “hrvatskog biskupa” te  tadašnji urbs regia – kraljevski grad, Alba regalis, Alba maris, Alba  Maritima – Belgradum supra mare (Biograd na Moru), koji je bio  rezidencija Kolomana i njegova sina Stjepana. Po nekima je Koloman  umro u Biogradu i u njemu je sahranjen, a po nekima u Zadru, Stolnom  Biogradu (Szekesfehervar) i drugdje. Kolomanov spomenik podignut je  u glavnom mađarskom gradu Bukureštu na Trgu velikana.


S tunom među 2.000 fiš paprikaš ekipa


Na 16. svjetskom prvenstvu u kuhanju fiš paprikaša, europskom  poznatom festivalu riječne ribe koji okuplja predstavnike i sudionike iz  zemalja čitave Europe, Biograđani su umjesto riječne gradelali morsku  ribu tunu. Miris tune u pacu, temperamentni Biograđani, stalni sudionici  festivala Osječani s HRT-a, tamburaški sastav Ravnice i druge hrvatske  fiš paprikaš ekipe u nizu privukli su tisuće znatiželjnika. Osim zamamne,  pečene tune i neodoljivih osječko-baranjskih kolača podijeljeno je i na  stotine biogradskih turističkih promidžbenih materijala.
 Na ovom fiš paprikaš festivalu koji je praćen brojnim kulturno-umjetničkim i zabavnim programom na velikom centralnom Trgu sv.  Trojstva, okolnim ulicama i obližnjem otočiću na Dunavu nazočilo je već  tradicionalno, vjerovali ili ne, preko dvije tisuće fiš paprikaš ekipa i na  desetke tisuća natjecatelja i posjetitelja. Sve je okončano spektakularnim, više od pola sata dugim vatrometom.