Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Majka: Moj sin nije za zatvor, nego za liječenje

13.08.2010. 22:00
Majka: Moj sin nije za zatvor, nego za liječenje


Pedesetogodišnji bivši branitelj u četvrtak je navečer nakon svađe s roditeljima oko televizijskog programa ispalio dva hica iz pištolja od kojih jedan u televizijski ekran, a drugi u kuhinjski pod. Policija ga je pronašla sutradan, rano ujutro, u ulazu susjedne zgrade
Moj sin nije za zatvor, nego za liječenje – kroz suze nam je rekla majka 50-godišnjaka koji je u četvrtak oko 21 sat ispalio dva hica iz pištolja u roditeljskom stanu u Ulici Ante Starčevića na Bulevaru, nakon što se s ocem i majkom porječkao oko televizijskog programa.
– Gledali smo neku emisiju o Drugom svjetskom ratu. Govorili su o atomskoj bombi i broju poginulih u Hirošimi, što je njega razljutilo jer je, kako je rekao, više ljudi poginulo tijekom rata tu u selima zadarskog zaleđa. Počeo je negodovati i prilično se uznemirio pa mu je otac ugasio televizor i rekao kako je najbolje da onda ni ne gledamo. Nakon toga se on povukao u svoju sobu, a dvije, tri minute kasnije pojavio se na vratima dnevnog boravka s pištoljem i ispalio metak u ekran. I ja i suprug smo se šokirali jer nismo znali da ima ikakvo oružje – ispričala nam je majka 50-godišnjaka koja je potom otrčala kod susjeda i pozvala policiju i Hitnu medicinsku pomoć. Otac je uspio sinu uzeti pištolj iz ruku, a u naguravanju on je ispalio još jedan metak u kuhinjski pod.
– Nitko nije ozlijeđen, a 50-godišnjak se nakon pucnjave udaljio iz stana, dok mu je pištolj, koji nelegalno posjeduje, prethodno oduzeo otac. U petak, rano ujutro policijski službenici su ga zatekli u ulazu zgrade u Ulici Ivana Zadranina – izvijestili su iz policije koja je kod 50-godišnjaka tom prilikom pronašla i jednu automatsku pušku nakon čega su ga priveli u prostorije policije na kriminalističko istraživanje.
Njegova majka jučer prijepodne nije znala da joj je sin pronađen te ga je očekivala na kućnim vratima, a kad je doznala da ga policija ispituje, uplašila se za njegovo zdravlje s obzirom na to da je pod terapijom lijekovima za smirenje, a sa sobom ih nije imao. Ispričala je kako su njegovi problemi započeli nakon što je napustio vojsku u kojoj je bio ukupno 14 mjeseci, uglavnom na bojištima u zadarskom zaleđu.
– Završio je pomorsku školu i plovio nekoliko godina, a onda je otišao u rat. Tamo se svega nagledao i više nije bio ista osoba. Nije više mogao podnijeti brod, a drugi posao nije mogao naći pa je ostao bez ikakvih primanja. Započeli su i njegovi zdravstveni problemi, postao je razdražljiv i nervozan pa mu je i brak upao u krizu, a ubrzo se i razveo. Kad mu je vojna komisija u Splitu odbila priznati invaliditet, valjda je izgubio vjeru u sve i započeo piti – priča vidno potresena majka koja se sa sinovim problemima nosi već 15-ak godina tijekom kojih je s njim prebrodila njegovu rastavu i tri odlaska na odvikavanje od alkohola. Apstinencije su, kaže, trajale do prvih problema. Žalbu na rješenje Prvostupanjske komisije nije podnio jer jednostavno nije znao koja su njegova prava, kako ih ostvariti, niti kome se sve može obratiti za pomoć. Oružje koje je imao majka pretpostavlja da mu je ostalo još od rata.
Iako je policija jučer ujutro pretražila stan koji koristi 50-godišnjak, ništa nije pronađeno. Kriminalističko istraživanje je još u tijeku.