Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Novi otvoreni duh grada za svježe ideje

13.08.2010. 22:00
Novi otvoreni duh grada za svježe ideje


Zadar kao lokacija ima cijelu paletu mogućnosti. Film Forum festival želi svojim programom i kontaktima privući međunarodni interes u Zadru i pokazati novi otvoreni duh grada za svježe ideje, rekao je Sergej Stanojkovski, osnivač i umjetnički ravnatelj ovog zahtjevnog kulturnog projekta
U posljednjem tjednu kolovoza u Zadru će se održati Forum film festival koji u središte stavlja europske koprodukcije, a njegova tematska posebnost na taj način osnažuje i hrvatsko mjesto na europskoj filmskoj sceni.
Za grad je to, također, i prvi filmski festival na kojem će se osim kino-publike na filmskim projekcijama okupljati i struka preko kreativnog filmskog foruma. Forum ima u cilju dovoditi i povezivati filmske radnike, pozicionirati Zadar i regiju kao novo filmsko i kreativno središte.
– Zadar kao lokacija ima cijelu paletu mogućnosti. Film Forum festival želi svojim programom i kontaktima privući međunarodni interes u Zadru i pokazati novi otvoreni duh grada za svježe ideje, rekao je Sergej Stanojkovski, osnivač i umjetnički ravnatelj ovog zahtjevnog kulturnog projekta, koji osim prikazivanja dobrih filmskih naslova ima u cilju okupljati struku i iskoristiti potencijale Zadra i okolice u jačanju filmske i kreativne industrije. Također, istaknuo je kako je riječ o prvom festivalu koji ima fokus na europsku koprodukciju, s kojim se želi pokazati kakve potencijale ima europska produkcija.
Stanojkovski je otkrio kako se ideja o festivalu javila tijekom ljetne škole na Ugljanu, “Summerfilmschool”, projekta pokrenutog 2008., a koji će se ove godine realizirati u sklopu festivala, kao eksperimentalna transmedialna festivalska televizija.
Osim Poljane pape Ivana Pavla II., kao glavne lokacije, festival će se održavati i na trgu ispred Kazališta lutaka, u Gradskoj knjižnici Zadar, Muzeju antičkog stakla, a na Sveučilištu u Zadru održat će se okrugli stol, panelforum o razvoju Zadra kao filmske lokacije. Ukupno će se prikazati 30 projekcija, a ulaz na sva događanja je besplatan.
Filmove će u Zadru ocjenjivati publika i međunarodni žiri. Među ostalima će Hermann Vaske predstaviti svoj projekt “Why are You creative?” i “Creative Heads” u suradnji s youtubeom u kojem pod nazivom “Why are you Creative” će ekskluzivno predstaviti dva njegova filma.
Hrvatsku premijeru će na Film Forumu Zadar imati i veći broj filmskih projekcija iz glavnog, dokumentarnog i popratnih programa. U Zadru nas očekuju i regionalne premijere.
Film Forum Zadar prvi će put u Hrvatskoj predstaviti EAVE program, jedan od vodećih trening i razvojnih programa za producente u Europi koji raspolaže jedinstvenom mrežom s više od tisuću profesionalaca.
Na press konferenciji su sudjelovali i zamjenik zadarskog gradonačelnika Dražen Grgurović te direktor Arsenala Tomislav Karamatić. Grgurović je istaknuo kako Zadar s kulturnim nasljeđem zaslužuje festival.
– Vjerujem da će Zadar i regija imati koristi od ovoga. Značajno je da se radi o europskoj koprodukciji, a također od velikog je značaja suradnja s institucijama kao što su Gradska knjižnica, Muzej antičkog stakla i Sveučilište u Zadru, istaknuo je zadarski dogradonačelnik.
Tomislav Karamatić je napomenuo kako dovođenje jedne kreativne industrije dovodi također potencijal, a cijeli festival je ocijenio kao platformu za jedan benefit.
– Ovo su vremena kad svi trebamo biti afirmativni, kazao je Karamatić. Arsenal je, inače, festivalski centar, mjesto okupljanja gostiju i presscentar.
Uz Arsenal, kreativni partneri festivala su glavni grad kulture Europe Ruhr 2010., prva europska eksperimentalna TV 2010. Lab, a projektu se pridružuju Sveučilište u Zadru, Gradska knjižnica, Muzej antičkog stakla, informatičko učilište Algebra, TZ Grada Zadra, Zadarska županija te europska kulturna prijestolnica Pečuh sa svojim regionalnim filmskim fondom i Cine Pecs International Film Festival.