Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vitezovi templari ponovno povezuju Zadar i Vranu

Autor: Ivana Burica

13.08.2012. 22:00
Vitezovi templari ponovno povezuju Zadar i Vranu

Foto: Adam VIDAS



Meštrov koji se osvrnuo na povijesne poveznice grada Zadra i Vrane vratio se u drevnu 1202. godinu kada su križari u IV. križarskom pohodu na nalog Venecije osvojili Zadar.
– Zadrani su bježali prema Ninu i Biogradu, a vitezovi templari iz Vrane, dakle, iako su također bili križari, bili su ti koji su građanima Zadra priskočili u pomoć, rekao je Meštrov


Ne tražite vitezove iza tamnih pregrada prošlosti. Oni su tu, s vama, moto je ovogodišnjih, četvrtih po redu “Dana vitezova vranskih” koji su predstavljeni jutros u zadarskom Arsenalu. Na ovom sve posjećenijem povijesnom spektaklu, koji će se od 16. do 19. kolovoza održavati u Pakoštanima i Vrani, očekuje se najmanje 20.000 posjetitelja. Sadržajima i brojem sudionika još bogatiji “Dani vitezova vranskih” i ove će godine u Pakoštanima i Vrani oživjeti ugođaj i kulise davnih vremena.
Pred posjetiteljima će tako izroniti čitav jedan novi svijet sa srednjovjekovnim taborima, viteškim turnirima, starim zanatima, igrokazima, vitezovima konjanicima iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, sokolarima, običnim pukom, žonglerima i siromasima… Pitoreskne nošnje, uniforme, ratne naprave, i još k svemu tomu bogata kulinarska ponuda oslonjena na srednjovjekovne recepture, zasigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim, najavljuju organizatori.
– Jedna od ovogošnjih novosti je uključivanje Grada Zadra pa će se tako u četvrtak u 11 sati na Narodnom trgu u Zadru, kao svojevrsna pozivnica na večeri spektakla u Pakoštanima i Vrani, prikazati isječak iz cjelokupnog bogatog programa. Nekoliko sati kasnije, u 14 sati, će se jedrenjak Branimir s vitezovima otisnuti sa zadarske rive i zaploviti prema Pakoštanima. U Zadru će se na ovaj zaista prekrasan jedrenjak, koji će navečer istog dana biti poprište scenskog spektakla u Pakoštanima, ukrcati i topovi, rekla je direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane Danijela Vulin. Nabrajajući posebnosti ovogodišnje manifestacije Vulin je istaknula sudjelovanje znatno većeg broja vitezova iz inozemstva, osobito iz Slovačke i Mađarske, a posebna zanimljivost je što će biti predstavljena i replika Gutenbergovog stroja – stroja na kojem 1455. godine tiskana prva knjiga u povijesti poznata kao Gutenbergova Biblija.
Predstavljanju Dana vitezova vranskih nazočili su i arheolog i povjesničar Marko Meštrov te predsjednik Udruge Vitezova vranskih Sebastian Adžić.
Izrazivši želju da se priča o vranskim vitezovima proširi na cijelu županiju, Meštrov se osvrnuo na povijesne poveznice grada Zadra i Vrane. Vratio se tako u drevnu 1202. godinu kada su križari u IV. križarskom pohodu na nalog Venecije osvojili Zadar.
– Zadrani su bježali prema Ninu i Biogradu, a vitezovi templari iz Vrane, dakle, iako su također bili križari, bili su ti koji su građanima Zadra priskočili u pomoć, rekao je Meštrov istaknuvši nužnost točne interpretacije povijesti kako se ne bi došlo u napast vranske vitezove povezivati sa zadarskim osvajačima s početka 13. stoljeća.
Sebastian Adžić naglasio je kako igrokazi koji će biti prikazani u sklopu četverodnevne manifestacije nikako nisu poticaj za mržnju i ratove.
– Mi smo kršćani i naša je želja po uzoru na Isusa Krista poslati poruku mira, a ne razdora, kazao je Adžić.


Program Dana vitezova vranskih




Vrhunac prvog dana ovog povijesnog spektakla je pomorska noćna bitka na jedrenjaku Branimir u pakoštanskoj luci koja će se upriličiti s početkom u 21 sat u četvrtak.
U petak u 18 sati će se ispred Maškovića hana u Vrani otvoriti viteški tabor i srednjevjekovni sajam starih zanata, obrta i gastronomije. Nakon predstavljanja raznih viteških skupina, turnira u streličarstvu te igrokaza s konjima “Lipicanska barokna raskoš”, u 21 sat na programu je povijesno scenski spektakl noćne bitke za Vranu u kojoj će se s vitezovima templarima sukobiti “turska vojska”. Subotnji program većim je dijelom jednak onom od petka s tim da će glavno događanje – noćna bitka za Vranu, započeti u 21.15 sati.
U nedjelju, zadnjeg dana manifestacije, od 10 do 11 sati u centru Pakoštana upriličit će se predstavljanje viteških skupina, u 11 sati na programu je finale turnira u Bohurtu, a u 12 sati svečani oproštaj sa skupinama.