Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Biografski leksikon sa 188 imena zadarskih fotografa

Autor: Siniša Klarica

13.09.2009. 22:00
Biografski leksikon sa 188 imena zadarskih fotografa


Photographia Iadertina razvoj fotografije u Zadru od 1844. do polovice 2009. godine, pridodan je i vrlo praktičan Biografski leksikon sa 188 imena zadarskih fotografa i svih onih koji su neposredno povezani s njihovom praksom
Photographia Iadertina, naslov je knjige koju je početkom rujna, u izdanju zagrebačkog Kaptola objavio zadarski publicist i nekadašnji novinar Slobodne Dalmacije Abdulah Seferović. Riječ je o prikazu povijesti zadarske fotografije na 400 stranica, kroz 16 poglavlja koje ilustrira 306 fotografija. Abdulah Seferović, slavist, glumac-lutkar i novinar, rođen je 1934. godine u Banjoj Luci. Fotografijom se počeo baviti 1964. najprije kao njihov, kako se onda kazivalo, “neposredni” proizvođač, a kasnije sve više kao njihov proučavatelj. Publicirao je velik broj prikaza, ogleda i studija iz područja fotografije. Seferović je široj javnosti osobito poznat po demistifikacijama određenih povijesnih tabua iz novije zadarske povijesti, ali trajna fascinacija svojim gradom kod Seferovića na prestaje.
Photographia Iadertina razvoj fotografije u Zadru od 1844. do polovice 2009. godine, pridodan je i vrlo praktičan Biografski leksikon sa 188 imena zadarskih fotografa i svih onih koji su neposredno povezani s njihovom praksom. U početnom dijelu knjige posebna poglavlja posvećena su prvom zadarskom dagerotipistu Monsieuru Le Pescheuru, prvom stalnom fotografu Josipu Brčiću, zatim fra Dragutinu Parčiću, Nikoli Androviću, Tomasu Buratu i Ćirilu Metodu Ivekoviću. Ostali su razvrstani u poglavlja pod naslovima Putujući majstori, Majstori u sjeni i La belle épogue. Fotografija između dvaju svjetskih ratova nosi naslov Doba stagnacije, a nakon toga Ratni dokumenti. Druga polovica knjige podijeljena je na poglavlja Braća Brkan, Joso Špralja, Kreativna obnova, Novi senzibilitet i Tranzicija.