Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar kao stvoren za triatlon

Autor:

13.09.2009. 22:00
Zadar kao stvoren za triatlon

Foto: Sebastian GOVORČIN



Triatlon je danas olimpijski sport, a u utrci je potrebno prijeći 1.500 metara plivanjem, 40 kilometara vožnjom biciklom i 10 kilometara trčanjem
U Zadru je nedavno održana prva osnivačka skupština “Triatlon kluba Zadar”. Inicijatori osnivanja – predsjednik kluba Ivan Gobin te član Hrvoje Ostojić, željeli bi među Zadranima popularizirati ovaj najmlađi olimpijski sport, koji objedinjuje tri sportske discipline – plivanje, biciklizam i trčanje, a koji je već privukao dvadesetak zainteresiranih članova Udruge u osnivanju.
U Hrvatskoj, naime, već djeluje šesnaest triatlon klubova. Prvi je osnovan 1993. u Puli. Godinu kasnije formiran je Hrvatski triatlon savez, a kako nam pojašnjava Gobin, sam pokret koji danas poznajemo pod nazivom triatlon, pokrenuli su sedamdesetih godina Jack Johnstone i Don Shanahan organiziravši utrku Mission Bay Triathlon.
– Utrka se tada sastojala od 10 km trčanja, 8 km vožnje biciklom i 500 metara plivanja. Godine 2000. triatlon je uvršten i među olimpijske sportove te je danas u okvirima olimpijskog triatlona potrebno prijeći 1.500 metara plivanja, 40 kilometara vožnje biciklom i 10 kilometara trčanja, kaže Ivan Gobin, koji je na ideju osnivanja kluba došao nakon što je od početnog rekreativnog trčanja u parku počeo ozbiljnije trenirati za niz uspješno odrađenih treking i škraping utrka. Ove godine u škrapingu održanom na Pašmanu – pustolovnoj utrci po škrapama, u kojoj je kombinirano penjanje, trčanje i pješačenje uz orijentaciju u prirodi – osvojio je prvo mjesto. Treće mjesto osvojio je na Mosoru, a peto na Velebitu.
– Poslije ovih utrka prešao sam na pustolovnu timsku utrku Pula – Banjole (65 km – trčanje, bicikla, plivanje, absail i kajak) s kolegom iz Istre, gdje smo osvojili deveto mjesto i od toga krećem u vode triatlona, odnosno organiziranje triatlonaca u Zadru, priča Gobin, ističući kako je Zadar uistinu vrlo povoljan za razvoj ovoga sporta, jer pruža jako dobre mogućnosti za treniranje. Uz biciklistički klub Zadar treninge triatlonci rade s Nevenom Pavićem, a otkad je otvoren bazen, imaju i jako dobru suradnju s Plivačkim klubom Zadar i Antom Mičićem.
Prema Gobinovim riječima, za triatlon je potrebno najmanje deset sati treniranja tjedno da bi se savladala olimpijska dionica. No, trenutačno jedna otežavajuća okolnost im je ipak nedostatak trenera.
– Mi u Zadru imamo mali problem s trenerom, jer imamo odvojene trenere za pojedine sekcije. Triatlon je vrlo zahtjevan sport, svaki segment ima svoju težinu i trebao bi nas pratiti jedan trener u sve tri dionice, kaže Gobin.


Ironman


Jedna od najzahtjevnijih disciplina u triatlonu, odnosno vrhunac triatlona, kako nam pojašnjava Gobin, uključuje 3,6 km plivanja, 180 km vožnje biciklom i oko 42 km trčanja, a u svijetu je poznatija pod nazivom Ironman ili čelični čovjek.




 


Iz parka na adrenalinske utrke


Iako su još uvijek u osnivanju, u Klubu već imaju i jasno definirane planove i ciljeve. Jedan od mnogih za početak je poticanje mladih na bavljenje sportom te posebno populariziranje triatlona kao zahtjevne, ali vrlo zanimljive sportske discipline.
– Bilo bi lijepo da se na primjer tijekom ljeta mogu i u Zadru organizirati utrke, koje bi ujedno mogle postati i zanimljiv turistički sportski događaj. U Zadru toliko ljudi trči u parku i možda bi upravo neki od njih imali želju ići na ovakve adrenalinske trke, kaže Gobin koji se trenutačno priprema za sljedeću utrku koja će se krajem rujna održati na Krku.