Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Desničini susreti 2010.”

13.09.2010. 22:00
“Desničini susreti 2010.”


Znanstveni skup Desničini susreti 2010. – Ideologija vlasti i ideologičnost teksta održat će se na Sveučilištu u Zadru te u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom od 17. do 19. rujna. Ovaj skup nastoji podržavati naglašeno istraživačku, projektnu orijentaciju, s težištem na inter- i transkulturnim pristupima.
U doba kad je živio i pisao Vladan Desnica nastalo je u nas i u svijetu mnoštvo pripovijesti i romana intelektualističke naravi, u kojima pripovjedač i/ili likovi formuliraju teoretske, svjetonazorske i filozofične iskaze, a silnice djelatne u zapletu i raspletu premještaju se iz polja erosa i moći (fizičke, materijalne, političke) u kognitivnu i intelektualnu sferu. Shvaćanja prirodnoga i povijesnoga svijeta, društva i čovjeka koja se mogu iščitati iz takve proze obično se dodiruju s nekim od suvremenih filozofija i teorija (na primjer, s filozofijom života, marksizmom, psihoanalizom, fenomenologijom, egzistencijalizmom), a u nekakvu su odnosu – afirmativnu ili polemičnu – i prema ideologiji vladajuće elite, što i njih same čini implicitno ideologičnima. Njihova je ideologičnost osobito zanimljiva ako su formulirani u ambijentima gdje je u političkom životu dominiralo ideološko jednoumlje. Jednoumna, autoritarna vlast ostavlja piscu neslobodu iskrene suradnje ili slobodu opasnoga nonkonformizma, ali i mogućnost da kao javna osoba podupire režim ili se o njemu ne izjašnjuje, a kao stvaralac inkodira u jezik književnosti ideologeme manje ili više strane ili prikriveno suprotstavljene režimskoj ideologiji.
U desetljećima kad je Desnica djelovao kao pisac nije u Hrvatskoj ni drugdje u Jugoslaviji manjkalo jednoumlja, ali je bilo i intelektualističke proze, koju su, osim niza njegovih novela i njegova romana Proljeća Ivana Galeba, obogatila i djela mnogih poznatih pisaca u svim južnoslavenskim sredinama. Ovaj skup želio bi ispitati u kojoj su mjeri svjetonazorski iskazi tadašnje naše pripovjedne književnosti, a prije svega Desničinih djela, bili pluralističniji od političkoga i medijskoga diskursa, kakva je bila njihova funkcija u danoj književnoj strukturi te koja su krupna pitanja – etička, estetička, društvena, politička, religijska, povijesnofilozofska – stvarala potrebu za ispravljanjem, nadmašivanjem ili negacijom vladajuće ideologije.
«Desničini susreti 2010.» nastoje podržavati naglašeno istraživačku, projektnu orijentaciju, s težištem na inter- i transkulturnim pristupima. Ovaj skup, nužno je istaći, kalendarski koincidira sa zajedničkom inicijativom Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Padovi o utemeljenju Međunarodnoga sveučilišnog centra u Desničinoj Kuli Stojana Jankovića.
Skup će se održati na Sveučilištu u Zadru te u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom. Programski ih je inicijalno osmislio prof. dr. sc. Zoran Kravar, a programske poslovi vodi Pripremni odbor u sastavu: prof. dr. sc. Zoran Kravar, prof. dr. sc. Krešimir Nemec,prof. dr. sc. Drago Roksandić, Velimir Visković i Čedomir Višnjić.