Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Komisija zaprijetila Francuskoj tužbom zbog protjerivanja Roma

13.09.2010. 22:00
Komisija zaprijetila Francuskoj tužbom zbog protjerivanja Roma


Potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding zaprijetila je u utorak u Bruxellesu da će pokrenuti postupak pred Europskim sudom pravde (ECJ) protiv Francuske zbog kršenja europskog prava u slučaju protjerivanja Roma u Rumunjsku i Bugarsku.
Reding je najavila da namjerava otvoriti postupak pred ECJ-om protiv Francuske zbog diskriminacijske provedbe propisa o slobodi kretanja ljudi.
“Osobno sam uvjerena da Komisija neće imati drugog izbora osim pokrenuti postupak protiv Francuske. Namjeravam to predložiti predsjedniku Europske komisije”, izjavila je Reding.
“Naravno, dat ću francuskim vlastima pravo da podnesu svoje komentare o razvoju situacije u sljedećih nekoliko dana. Ali, vrlo jasno kažem, moje je strpljenje pri kraju; sada je dosta”, istaknula je povjerenica Reding.
Ona se posebno okomila na ponašanje ministra useljeništva Erica Bessona i državnog tajnika za europska pitanja Pierre Lellouchea koji joj nisu rekli za postojanje cirkularnog pisma u kojem se izričito spominju Romi.
“Tijekom službenog sastanka s francuskim ministrima Ericom Bessonom i Pierrom Lellouchom, Komisija je dobila politička jamstva da odluka nije uperena protiv određene etničke skupine u Francuskoj. Mogu samo izraziti duboko žaljenje da su politička jamstva dvojice francuskih ministara koji su imali službeni mandat da o tome raspravljaju s Europskom komisijom u izravnoj suprotnosti s cirkularnim pismom koje je uputila ista ta vlada. Uloga Komisije kao čuvarice Ugovora postaje iznimno teška ako ne možemo imati povjerenje u jamstva koja su dala dvojica ministara na službenom sastanku s povjerenicima i s oko 15 službenih osoba koje su sjedile za stolom s obje strane”, nastavila je Reding.
U tom cirkularnom pismu od 5. kolovoza, čije je postojanje otkriveno prije nekoliko dana, navodi se da u sljedeća tri mjeseca treba evakuirati 300 nelegalnih naselja, u prvom redu ona u kojima se nalaze Romi.
Nakon što je javnost doznala za pismo, francuski ministar unutarnjih poslova napisao je novu okružnicu u kojoj više nema spominjanja Roma.
“Osobno sam bila zaprepaštena situacijom koja je ostavljala dojam da se protjeruju ljudi iz jedne zemlje članice samo zbog toga što pripadaju određenoj etničkoj manjini. Mislila sam da se u Europi takva situacija ne može ponoviti nakon Drugog svjetskog rata”, rekla je povjerenica dodajući kako “ovo nije sitni prijestup, nego sramota”.
U neuobičajeno oštrom istupu visoke dužnosnice Europske komisije protiv jedne zemlje članice, Reding je rekla da “nijedna zemlja članica ne može očekivati poseban tretman, posebice kada su u pitanju temeljne vrijednosti i europski zakoni”.
“To se danas odnosi na Francusku. To vrijedi za sve ostale zemlje članice, male ili velike, koje bi se mogle naći u sličnoj situaciji. U tome možete računati na mene”, zaključila je Reding.