Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Papin posjet Britaniji prigoda za pomirbu s anglikancima

13.09.2010. 22:00
Papin posjet Britaniji prigoda za pomirbu s anglikancima


Dolazak pape Benedikta XVI. u Veliku Britaniju, jednu od najsekularnijih država Europe, prigoda je za ublažavanje napetosti između Vatikana i Anglikanske crkve, no zbog seksualnih skandala u Katoličkoj crkvi, prosvjedi neće izostati, najavljuju agencije.
Benedikt XVI. drugi je papa koji posjećuje Britaniju otkako se kralj Henrik VIII. godine 1534. odcijepio od Vatikana zato što je odbio poništiti njegov brak s Katarinom Aragonskom.
Posjet će zato obilovati simbolikom u petak, kada će Benedikt XVI. kao prvi papa stupiti u Westminstersku opatiju, raskošnu anglikansku crkvu koju je Henrik VIII. učinio katedralom nove Anglikanske crkve.
Papa će ondje s poglavarom Anglikanske crkve, canterburyjskim nadbiskupom Rowanom Wiliamsom moliti za jedinstvo kršćana, javlja agencija AFP navodeći dekana Westminsterske opatije Johna Halla.
“Nadam se da će to biti prigoda za unaprjeđenje odnosa kršćana i napredak prema pomirbi i jedinstvu crkve”, kaže Hall.
“Bit će to povijesni događaj”, ocjenjuje nadbiskup Vincent Nichols, predsjednik Biskupske konferencije Engleske i Walesa koja s 5,3 milijuna katolika okuplja 10 posto Britanca.
Trenutak dijaloga”, kako ga naziva Nichols, slijedi nakon Papina “bratskog posjeta” palači Lambeth, rezidenciji anglikanskog poglavara.
Odnosi dviju crkava zategnuti su otkako je Vatikan lani ponudio utočište anglikanskim vjernicima, razočaranima ređenjem žena i prihvaćanjem homoseksualnih brakova, uz očuvanje liturgije “svojstvene anglikanskoj tradiciji”.
Mnogi su anglikanci teško primili tu katoličku inicijativu.
“Dio anglikanskog svijeta drži prijelaz anglikanskih disidenta u krilo Rima nekom vrstom aneksije koju je učinila Katolička crkva”, piše komentator talijanskog dnevnika “Il Fatto” Marco Politi.
Upravo kako bi se istaknule razlike između dviju vjerskih zajednica, Papu će u petak u Westminsterskoj opatiji dočekati pastorica Jane Hedges, poznata aktivistica za ređenje žena u anglikanaca.
Agencija Reuters u najavnom tekstu ističe da dolazak Benedikta XVI. u jednu od najsekularnijih zemalja u Europi budi različite osjećaje, od uljudnosti i ravnodušnosti do neprijateljstva.
Uspoređujući trenutak posjeta i osobnost Benedikta XVI. s s njegovim prethodnikom – Ivanom Pavlom II., koji je Britaniju pohodio 1982., agencija piše da sve ide u prilog Ivana Pavla II., koji je svojom snažnom karizmom pridobio i one koji se s njim nisu slagali.
Benedikt je, naprotiv, rezerviran papa profesionalnog stila, k tomu i Nijemac.
Osim toga, Britanci su Wojtylu simpatizirali i kao pripadnika poljskog naroda koji je propatio zbog njemačke agresije i bio antikomunist te zato što je u Britaniju stigao nakon atentata 1981., koji je oprostio svojemu napadaču.
Benedikt XVI. ne dolazi u sretnome trenutku u London jer Katoličku crkvu potresaju pedofilski skandali, zbog čega su neki ekstremni ateisti predložili da se Papu uhiti kao najodgovorniju osobu za seksualna zlostavljanja unutar Crkve.
Prosvjede najavljuju i druge skupine: sekularisti, zajednice za zaštitu prava homoseksualaca, skupine koje zagovaraju ređenje žena.
Nadbiskup Nichols drži da Papu takvi prosvjedi neće duboko pogoditi jer je on čovjek koji inteligentno proučava svijet.
Papin pohod budi u Britanaca nezadovoljstvo i zato što će se polovica troškova organizacije, nekih 20 milijuna funta (24 milijuna eura), namaknuti novcem poreznih obveznika.