Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Saborsko povjerenstvo ponovno će zvati Sanadera na svjedočenje

13.09.2010. 22:00
Saborsko povjerenstvo ponovno će zvati Sanadera na svjedočenje


Saborsko Istražno povjerenstvo za privatizaciju Ine još će jednom na svjedočenje pozvati bivšeg predsjednika vlade Ivu Sanadera, koji bi trebao svjedočiti 12. listopada.
Predsjednica Povjerenstva Dragica Zgrebec (SDP) ponovila je da je od pošte dobila obavijest da Sanaderu nije uručen poziv za današnje svjedočenje.
“S obzirom da se iz medijskih izvješća iščitava da bi Sanader u Hrvatskoj mogao biti početkom listopada, predlažem da mu pošaljemo novi poziv, za 12. listopada”, predložila je Zgrebec, a članovi Povjerenstva su prihvatili takav prijedlog.
Pred Povjerenstvom je poslijepodne svjedočio predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott, koji nije znao odgovoriti na pitanje je li istina da Ina nije osigurala terminski ugovor o nabavci nafte, potpisan 2008. za 2009.
Goran Marić (HDZ) Aldotta je pitao je li istina da taj ugovor nije osiguran, iako je Inin običaj da osigurava ugovore. Marić je ustvrdio i da je Ina tim ugovorom kupila skupu naftu u trenutku kad su cijene na svjetskim tržištima padale.
“Osobno ne znam da se to dogodilo”, odgovorio mu je Aldott, ističući da je Ina u nepredvidljivoj djelatnosti, u kojoj se cijene dnevno znaju mijenjati i za 6 ili 7 posto.
Na pitanje je li istinita tvrdnja bivšeg predsjednika Uprave Tomislava Dragičevića da je dug Ine prema državi stvoren po nalogu iz vlade, odnosno uz prešutan blagoslov politike, Aldott je odgovorio da je dug nastao nakon izbijanja gospodarske krize, kada su i druge tvrtke u Hrvatskoj bile nelikvidne.
“Nije bilo u interesu vlade gurati veliku kompaniju kakva je Ina u stečaj i ne možemo reći da je od ljudi u vladi bilo neodgovorno što su ostavili Inu na životu”, rekao je Aldott.
Povjerenstvo danas nije razgovaralo o zaključcima vezanim uz dosadašnja svjedočenja, kao ni o činjenici da su sadašnji i bivši potpredsjednik vlade Ivan Šuker i Damir Polančec pred povjerenstvom dali suprotne iskaze o nekim pitanjima vezanim uz prve izmjene dioničarskog ugovora između vlade i MOL-a.
Zgrebec je novinarima rekla da će o samim svjedočenjima Povjerenstvo raspravljati naknadno, a novu će sjednicu sazvati kad bude gotova radna verzija izvješća Povjerenstva.