Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sveučilište očekuje prepuštanje prostora

13.09.2010. 22:00
Sveučilište očekuje prepuštanje prostora


Državni Ured za upravljanje državnom imovinom predložio je Vladi RH da nam prepusti prostor, odnosno da nema ništa protiv toga ako mi imamo program za te vojarne. Preporučio je da se taj prostor nama prepusti ako se Ministarstvo znanosti i obrazovanja očituje da to želi, a Ministarstvo je to podržalo – prorektor dr. sc. Vladimir Skračić
Prošlog tjedna u medijima je objavljena informacija kako Vlada namjerava prodati bivše vojne objekte na nekoliko lokacija. Jedan od takvih je na otoku Molatu, a upravo tu bivšu vojarnu za potrebe akademske zajednice namjerava iskoristiti Sveučilište u Zadru, a riječ je o projektu Arhipelogos.
– Budući da su potonji prostori u tragičnom demografskom stanju, a da istodobno raspolažu s velikim fondom korisnog i neiskorištenog prostora, pomislili smo da bi se taj prirodni prostor (more, otoci i zaobalje) i prostor zapuštenih objekta trebao iskoristiti u obrazovne i istraživačke svrhe te prisutnošću mladih ljudi za trajanja programa (radionica, ljetnih škola, terenskih istraživanja…) unaprijediti kvaliteta života lokalnog stanovništva, izjavio je u intervjuu za naš list prije nekoliko mjeseci dr. sc. Vladimir Skračić, prorektor Sveučilišta u Zadru. Kada je riječ o prodaji objekta na Molatu Skračić kaže da osobno nije čuo za to, ali zna da je takva vijest izašla u medijima.
– Državni Ured za upravljanje državnom imovinom predložio je Vladi RH da nam prepusti prostor, odnosno da nema ništa protiv toga ako mi imamo program za te vojarne. Preporučio je da se taj prostor nama prepusti ako se Ministarstvo znanosti i obrazovanja očituje da to želi, a Ministarstvo je to podržalo. Mi sada pripremamo novi program i koncem mjeseca bi trebali imati sastanak, prvo u ministarstvu, a onda u Vladi, kazao nam je prorektor Skračić.
Dakle, Vlada je predložila prodaju, a Sveučilište očekuje prepuštanje prostora. Hoće li znanost još jednom ostati praznih ruku, tek ostaje za vidjeti.