Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Misija ispunjena, žigovi postavljeni

Autor: Ante Rogić

13.09.2012. 22:00
Misija ispunjena, žigovi postavljeni

Foto: Vedran SITNICA



Izložbu je otvorio Radovan Dunatov, pročelnik ureda za kulturu Grada Zadra. Kazao je kako Muzej antičkog stakla u potpunosti ispunjava svoju misiju, a izrazio je zadovoljstvo što svako malo možemo u MAS-u pogledati neku novu izložbu


U velikoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru danas je otvorena izložba “Rimsko staklo Hrvatske – Radionički  reljefni žigovi”.
Nalazi staklene građe iz  rimskog razdoblja na području Hrvatske zapaženi  su u većoj količini na istočnoj obali Jadrana. Uz  Pulu, Bakara, Omišalj,  Osor, Skradin i Solin, brojni su stakleni predmeti pronađeni u Zadru i njegovoj  okolici. Značajnija su središta, uz Zadar, Starigrad,  Nin i Podgrađe kod Benkovca. U kontinentalnom  su dijelu Hrvatske nalazi  iznimno rijetki.
Od desetak tisuća oblikovno raznolikih staklenih  predmeta posebnu skupinu  čine primjerci označeni  reljefnim žigom na dnu recipijenta. Prema sadašnjim  spoznajama, u Hrvatskoj je  evidentirano 312  takvih primjeraka.
Ravnatelj Muzeja Antičkog stakla,  dr. sc. Ivo Fadić  istaknuo je prilikom otvorenja kako je važno napomenuti da je riječ o  vlastitoj izložbi, a  postavio ju je mr.  sc. Berislav Štefanec. Fadić je istaknuo kako je riječ o  prvom korpusu  reljefnih žigova u  Hrvatskoj, a nakon Francuske i  Italije počinjemo i  mi raditi na tome
 
Dr. sc. Anamarija Kurilić nazvala je izložbu velebnom, budući da  je riječ o svojevrsnoj inovaciji, avangardi u  hrvatskim znanstvenim  krugovima. Istaknula je kako toga u Hrvatskoj nedostaje, a napomenula je  kako je na izložbi riječ o  raznorodnim oblicima staklenih posuda.
Autor izložbe, mr. sc. Berislav Štefanec napomenuo  je kako je izložba plod  višegodišnjeg rada, a inače je  riječ o tematici kojom se bavi  njegova doktorska radnja.
Izložbu je otvorio Radovan Dunatov, pročelnik ureda za kulturu Grada Zadra.  Kazao je kako Muzej antičkog stakla u potpunosti  ispunjava svoju misiju, a  izrazio je zadovoljstvo što  svako malo možemo u  MAS-u pogledati neku novu  izložbu.
Uz autora na izložbi su  radili Jadranka Belevski,  Anamarija Eterović Borzić,  Antonija Gospić, Gorica Lovrić, Ana-Marija Maršić,  Šime Mičić, Aska Šopar i  Marko Štefanec.
Izložba će biti postavljena  do 20. siječnja 2013. god.