Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sabor glagoljaša bio je Dekovićev san

Autor: Valentina Mlađen

13.09.2012. 22:00
Sabor glagoljaša bio je Dekovićev san

Foto: Vedran SITNICA



Dvjema izložbama i predstavljanjem doktorske disertacije pokojnog glagoljaša Darka Dekovića u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru svečano je otvoren Festival “Slovo rogovsko” – 3. sabor malih glagoljaša “Ajmo dico glagoljati”.
Izložbu “Glagoljica na biogradskom području” koja obuhvaća trideset oporuka s ovog područja predstavio je dr. Kristijan Juran. Glagoljaške oporuke koje se nalaze u biogradskom muzeju transliterirali su pokojni glagoljaš Nedo Grbin i Grozdana Franov Živković koja je, također sudjelovala na otvorenju Festivala.
Juran je istaknuo kako su oporuke važan izvor za proučavanje identiteta materijalne i duhovne kulture ovoga kraja te odnosa oca i ostalih članova obitelji. Oporuke izložene u muzeju specifične su po tome što su izvorno zapisane na glagoljici.
– Oporuke su nastajale na tri načina, a ove izložene ovdje nastale su na način specifičan ruralnim krajevima. Radilo se o usmenom izlaganju, obično mjesnom svećeniku ili nekom drugom župniku, a kako su to bili popovi glagoljaši i uglavnom su znali pisati samo glagoljicom tako je nastao glagoljični fond oporuka koji danas imamo sačuvan, rekao je Juran. Oporuke su se nakon toga nosile na ovjeru knezu u Zadar gdje su bile prevođene na talijanski jezik te se ti originali prijevoda čuvaju u zadarskom arhivu.
Drugi dio otvorenja bio je posvećen Darku Dekoviću. Izložbu “Darko Deković – zaljubljenik glagoljice?” predstavila je grafička urednica i dizajnerica iz Zagreba Julija Vojković, koja je bila i osobna prijateljica Dekovića.
– Osobno mi je smrt Darka bila veliki gubitak, a njegova važnost kao znanstvenika vidi se i iz popisa literature u njegovoj disertaciji. Njegova želja bila je da glagoljica oživi i da budemo ponosni na kulturni identitet koji imamo. Mislim da je i sada sretan tamo gdje se nalazi jer je sabor glagoljaša bio njegov san, kazala je Vojković pozivajući okupljene da razgledaju fotografije Darka Dekovića iz fundusa njezine privatne arhive te arhive prof. Danijele Deković. Doktorsku disertaciju Darka Dekovića “Istraživanje o riječkom glagoljskom krugu” predstavio je dr. sc. Ivica Vigato.
Iz prvih redova otvaranje je pratio i biogradski gradonačelnik Ivan Knez, a voditeljica Male škole glagoljice i jedna od glavnih organizatorica festivala Danijela Deković pozvala je nakon otvorenja okupljene na druženje te da i idućih dana nastave uz sudionike glagoljati u Biogradu i Sv. Filipu i Jakovu.