Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Rana intervencija kasni zbog institucija

13.09.2013. 22:00
Rana intervencija kasni zbog institucija


Centar za ranu intervenciju u kojem bi djeca s poteškoćama u razvoju mogla dobiti svu potrebnu pomoć, a obitelji podršku, nužan je i u Zadarskoj županiji. Majke u rodilištima ne dobivaju nikakve preporuke, pa ni onda kada postoje naznake da će dijete imati određene razvojne poteškoće, a u vrtićima ili kod pedijatara, kad se već utvrdi da problem postoji, izostaju upute. Nitko roditeljima ne kaže koja su njegova prava i mogućnosti, niti gdje da odvedu svoje dijete po pomoć pa se roditelji sami snalaze, istaknuto je na tribini koju je u suradnji sa stručnjacima za ranu intervenciju u djetinjstvu u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice organizirao Obiteljski centar Zadarske županije.
Povod tribini je, kako je istaknuo ravnatelj Obiteljskog centra Dario Vučenović, Treći hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu u Zadru koji počinje 26. i traje do 28. rujna 2013. godine. U uvodnoj riječi podrške obiteljima i djeci s teškoćama u razvoju Vučenvić je kazao kako svake godine u Hrvatskoj oko četiri tisuće novorođene djece treba potporu stručnjaka za ranu intervenciju. Iznio je podatak kako u Hrvatskoj živi oko 33 tisuće djece s teškoćama u razvoju, a da svaki četvrti roditelj djeteta rođenog s neurorizikom, te svaki peti roditelj djeteta s poteškoćama u razvoju i neurorizikom, u rodilištu ne dobiju nikakve preporuke za daljnje pretrage ili usluge.
– Roditelji djece najmlađe dobi s teškoćama u razvoju ili sumnjom na njihov nastanak u našem društvu su nevidljivi jer su zaokupljeni brigom za dijete, jer ne znaju koja su im prava i što trebaju poduzeti. Zbog toga ti roditelji nerijetko sami plaćaju usluge koje potiču rani razvoj i putuju kako bi ih dobili, naglasio je Vučenović ističući kako su liste čekanja za preglede duge te da zbog svih navedenih razloga djeca s teškoćama u razvoju nemaju iste razvojne šanse kao ostala.