Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Povezivanje Paga i vodovodnog sustava Zrmanja

Autor:

13.10.2008. 22:00
Povezivanje Paga i vodovodnog sustava Zrmanja

Foto: Alenka FESTINI



Mi smo inicirali izradu vodoopskrbnog plana otoka Paga, što je radila tvrtka Hidrokonzalt iz Rijeke, a Zadarska županija i Hrvatske vode su napravile vodoopskrbni plan Zadarske županije. U taj plan Zadarske županije uklopio se i naš plan za Pag, kaže direktor Komunalnog društva Pag Ante Fabijanić Pevacić
Gradu Pagu omogućena je alternativna vodoopskrba koja će i u budućnosti pratiti razvoj i daljnju izgradnju na Pagu.
Na to se mislilo i prije desetak godina tijekom obnove Paškog mosta pa se u njegovu konstrukciju ugrađene vodovodne cijevi. Još tada je bilo naznaka da bi se Pag prije ili poslije mogao spojiti na vodovodni sustav Zrmanje. Ta tema je ponovno aktualizirana.
 – Mi smo inicirali izradu vodoopskrbnog plana otoka Paga, što je radila tvrtka Hidrokonzalt iz Rijeke, a Zadarska županija i Hrvatske vode su napravile vodoopskrbni plan Zadarske županije. U taj plan Zadarske županije uklopio se i naš plan za Pag, kaže direktor Komunalnog društva Pag Ante Fabijanić Pevacić.
Prema tom planu, kaže dalje Fabijanić, južni dio otoka će vodu iz vodovodnog sustava Zrmanja dobivati iz dva pravca. Jedan ide preko Paškoga mosta iz vodospreme Ljubač, a drugi od Vira do Općine Povljana. No, da bi se dobila voda iz pravca Zadarske županije mora se izraditi kompletna dokumentacija potrebna za građevinsku dozvolu. Zbog toga je Komunalno poduzeće Pag uz podršku Grada Paga raspisalo natječaj za izradu projektne dokumentacije Ražanac – Pag, a slijedi dogovor između Grada Paga i Zadarske županije oko financiranja dionice od Ljupča do Paškog mosta, rekao je Fabijanić.
Idejni projekt Ražanac – Pag, vrijedan 396.000 kuna Hrvatske vode financiraju s 30 posto sredstava, a ostalo bi trebala financirati lokalna samouprava.
Potreba za spajanje Paga s vodovodnim sustavom Zadarske županije je neophodna, kaže Fabijanić.
 Iako mnogi smatraju da Pag ima dodatne količine vode, to je zapravo, kako smatraju u paškom Komunalnom društvu, samo privid.
Činjenica je da Grad Novalja od kopnenog vodovoda Hrmotine uzima više vode od Paga, a to potvrđuju i podaci Komunalnog društva Pag.
– Do posljednjeg dana rujna ove godine Grad Pag je preuzeo 662.695, a Grad Novalja 891.434 kubika vode. Najveća je razlika u potrošnji vode između Paga i Novalje bila u srpnju kada je Novalja potrošila 110.000 kubika više vode od Paga, kažu u paškom Komunalnom društvu.
Naime, ne treba zanemariti da je Novalja područje na kojem iz godine u godinu rastu nova vikend-naselja. Apartmani za prodaju u Novalji postali su gotovo trend. Trenutačno Novalja broji oko 25.000 vikendaša, odnosno vlasnika apartmana ili kuća za odmor. Grad Pag ima oko 3.000 vikendaša, Općina Povljana oko 1.500, a općina Kolan oko 1.000 vikendaša.
Da bi Grad Pag imao u skoroj budućnosti dovoljno količine vode, kao dugoročno rješenje je povezivanje Paga s vodovodnim sustavom Zrmanja.
 – Pag bi realizacijom projekta spajanja na vodovodni sustav Zadarske županije dobivao 20 litara vode u sekundi, što je, uz količine koje sada dobivamo, za dulje razdoblje dovoljno, a cijevi postavljene u Paškom mostu odgovaraju projektu, istaknuo je Fabijanić.