Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sanader se vraća u Sabor, tko će za njim?

13.10.2010. 22:00
Sanader se vraća u Sabor, tko će za njim?


Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić zaprimio je pisani zahtjev Ive Sanadera za aktiviranje zastupničkog mandata u Hrvatskom saboru sa 13. listopadom 2010. godine.
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) tek će u srijedu raspravljati o zahtjevu, a predsjednik MIP-a Damir Sesvečan objasnio je da nema potrebe da se MIP ranije sastaje, jer prije srijede neće zasjedati ni Sabor.
Sanader je zastupnički mandat osvojio na izborima 2007., i to kao kandidat HDZ-a u 10. izbornoj jedinici, no odmah ga je stavio u mirovanje, zbog nespojivosti zastupničke dužnosti s premijerskom, a u saborskoj klupi zamijenila ga je Željana Kalaš (HDZ).
Kad je, 1. srpnja 2009., podnio ostavku na dužnost premijera, Sanader je ponovno aktivirao, a zatim odmah i zamrznuo svoj mandat, čime je ostvario pretpostavke da ga može ponovno aktivirati u bilo kojem trenutku nakon prestanka šestomjesečnog moratorija, koji mu je istekao u siječnju.
Zahtjev za ponovnim aktiviranjem Sanaderova mandata Sabor je zaprimio jučer, a Sesvečan objašnjava da će mu mandat ponovno teći osmoga dana od podnošenja zahtjeva, dakle od sljedećeg četvrtka.
MIP će u srijedu utvrditi je li Sanaderov zahtjev u skladu sa zakonom, a nakon toga će o tome izvijestiti Sabor, koji odluku MIP-a treba potvrditi na plenarnoj sjednici, objasnio je Sesvečan.