Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izbore treba odmah raspisati

13.10.2011. 22:00
Izbore treba odmah raspisati


– Ako nas pitate hoćemo li bacati flaše i sudjelovati dalje u bacanju flaša u parlamentu ili biti publika tome – nećemo, ako nas pitate hoćemo li sjediti dok nas se pita ‘na čemu ste vi’ – nećemo, poručila je Pusić


Saborski zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, stranaka Kukuriku koalicije, neće više sudjelovati u radu Hrvatskog sabora, a time ni u, kako su jučer izjavili njihovi predstavnici, HDZ-ovom narušavanju dostojanstva i ugleda parlamenta.
– U situaciji u kojoj je komunikacija u Saboru dovedena na razinu bacanja flaša i papira, kao u zadnjoj birtiji, smatramo da je to situacija u kojoj mi više ne možemo sudjelovati u radu Sabora, izjavila je predsjednica Kluba HNS/HSU-a Vesna Pusić na konferenciji za novinare u Saboru.
Na bojkot rada parlamenta četiri su se stranke odlučile jer su zaključile da je u pitanje dovedena jedna od temeljnih zastupničkih zadaća – čuvanje digniteta i dostojanstva parlamenta kao temeljne predstavničke institucije svake demokracije.
Linić: Ne želimo više biti ukras
– Smatramo da, time što se ne uvlačimo i ne dozvoljavamo da nas uvuku na tu razinu rušenja ugleda i statusa Hrvatskog sabora, štitimo ugled Sabora, kazala je Pusić, dodavši da će zastupnici stranaka Kukuriku koalicije dolaziti u Sabor, ali neće sudjelovati u njegovu radu sve do odluke o raspuštanju aktualnog saziva.
I Slavko Linić je u ime Kluba SDP-a kazao da Sabor u zadnje vrijeme, umjesto da donosi odluke za izlazak iz krize i rješava probleme građana, postaje poprište izborne bitke, te da nastupi nekih zastupnika pokazuju da Sabor nema namjeru baviti se problemima države, nego stranaka.
– To nisu radni uvjeti u kojima bi naše četiri stranke sudjelovale. Biti samo ukras u parlamentu koji ne vodi brigu o krizi i stanju u Hrvatskoj mislimo da nema svrhe i da je zaista neophodno da ovaj saziv parlamenta prestane i da građanima prepustimo odluku tko će sutra nositi teret odgovornosti za vlast, kazao je Linić.
Silvano Hrelja (HSU) ocijenio je kako više nema smisla u Saboru “raditi popravke nepopravljivih zakona”, te sudjelovati u raspravama u kojima se stvaraju afere, a krivnja za loše zakone i stanje u državi “prebacuje na drugu stranu koja objektivno tu krivnju nije ni mogla imati”.
Upitani može li Sabor, bez oporbenih zastupnika, uopće više raditi i donositi odluke, Pusić je odgovorila kako je, pokaže li se da HDZ više ne može okupiti kvorum, jedino logično odmah na dnevni red staviti odluku o raspuštanju Sabora.
Izbori mogu biti i ranije
Linić je, upitan što će se dogoditi ako Sabor ne uspije izglasati privremeno financiranje za prvo tromjesečje iduće godine, odgovorio kako će to biti jasna poruka za Predsjednika Republike funkcionira li Sabor ili ne. “Ako ne može imati saziv parlamenta, predsjednik će djelovati, ima ustavne ovlasti”, rekao je Linić.
Naglasio je da izbori mogu biti i ranije, te da ima sasvim dovoljno vremena da novi saziv parlamenta donese privremeni plan financiranja. Novinare je zanimalo i očekuju li u oporbi da će u HDZ-u njihov bojkot ocijeniti potvrdom njihove nebrige za državu i narod.
– Ako nas pitate hoćemo li bacati flaše i sudjelovati dalje u bacanju flaša u parlamentu ili biti publika tome – nećemo, ako nas pitate hoćemo li sjediti dok nas se pita ‘na čemu ste vi’ – nećemo, ako nas pitate hoćemo li sjediti dok se govore u najmanju ruku šovinistički ispadi u Saboru – nećemo, ako nas pitate hoćemo li sjediti dok se u Saboru odlučuje o tome da je izgovorena riječ delikt, krimen, kazneno djelo – nećemo. Takav posao mi ne radimo, poručila je Pusić.
Konferenciji za novinare nisu nazočili predstavnici IDS-a, odnosno čelnik njihova kluba Damir Kajin, koji, prenio je Linić njegov stav, potpuno podupire bojkot.


 HDZ POZVAO OPORBU DA SUDJELUJE U RADU SABORA




HDZ je pozvao stranke Kukuriku koalicije da preispitaju svoj stav te sudjeluju u radu Sabora kako bi bili donešeni zakoni nužni za daljnje funkcioniranje države.
– Apeliram na opoziciju da preispita svoje stavove i sagleda ogromne štetne posljedice koje bi njihova odluka proizvela po Republiku Hrvatsku, poručio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang. – Čeka nas još nekoliko ključnih odluka, a ako prekinemo rad Sabora nedonošenje tih odluka će onemogućiti normalno funkcioniranje nekoliko državnih resora, kao i ugroziti hrvatske pregovore s EU, rekao je.
Upozorio je i kako se mora donijeti i Zakon o privremenom financiranju jer bez njega, kako je kazao, od 1. siječnja iduće godine nema funkcioniranja državnog proračuna.
– To znači da neće biti isplate mirovina, neće biti zdravstvenog osiguranja ni ničega što se financira iz državnog proračuna, poručio je.


 ŠEKS: IMAT ĆEMO SOLIDAN BROJ RUKU


Potpredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je jučer kako će vladajuća većina prilikom današnjeg glasovanja u Saboru imati “solidan broj ruku” za izglasavanje zakona te da se na popodnevnom sastanku u Banskim dvorima razgovaralo o “stranačkim stvarima”.
Nakon sjednice Vlade u Banskim je dvorima održan sastanak vrha HDZ-a koji je trajao gotovo dva sata, a Šeks je novinarima kazao da se nije razgovaralo o daljnjem radu Sabora. Upitan boji li se da vladajuća većina danas u Saboru prilikom glasovanja neće imati dovoljan broj ruku, Šeks je odgovorio: “Ne, mislim da ćemo imati solidan broj ruku”.
Ovo je bio stranački razgovor, razgovor predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor s koordinatorima izbornih jedinica, kazao je. Sastanku s predsjednicom Vlade Kosor nazočili su i predsjednik Sabora Luka Bebić, potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, ministri u Vladi Tomislav Karamarko, Martina Dalić, Đuro Popijač, Božidar Kalmeta, Branko Bačić, Davor Božinović, te HDZ-ovi saborski zastupnici Ivan Šuker i Andrija Hebrang.