Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ponosni smo na sudjelovanje u obrani Domovine

13.10.2011. 22:00
Ponosni smo na sudjelovanje u obrani Domovine


Topnici 2. mješovitog topničkog divizijuna Zadar prolavili su sinoć u Dvorani Krešimira Ćosića 20. obljetnicu osnutka. Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar i misom zadušnicom u Crkvi S. Dimitrija.  Nazočnim veteranima Domovinskog rata obratio se prvi zapovjednik, danas brigadir HV-a Darko Bijuklić koji je rekao da je 1991. bila je sudbonosna za hrvatsku državu.
–  Te godine hrvatski narod suočio se sa beskrupuloznom agresijom jugoslavenske vojske potpomognute pobunjenicima. Njihovi avioni i helikopteri svakodnevno su nam davali do znanja kako su brzi, pokretljivi, moćni i tako nadmoćni da nam je bolje odustati od vlastite države.  Medutim, pripadnici novonastalih postrojbi Hrvatske vojske, a tako i mi, pripadnici topničkog divizijuna kao dio obrambenog korpusa Hrvatske, našli smo se u povijesnoj ulozi branitelja neovisnosti i samostalnosti Republike Hrvatske, rekao je u uvodu Bijuklić.
Dvadeset  godina kasnije, nastavio je, s ponosom se treba prisjetili neponovljivog jedinstva, sloge, zajedništva, hrabrosti, nesebičnosti, odlučnosti, drskosti, požrtvovnosti i prkosa. Do listopada 1991. godine na zadarskom bojištu već su djelovale samostalne topničke postrojbe minobacača 120 mm, lakih raketnih lansera 128 mm, haubica 105 mm, topova 76 mm i bitnica protuoklopnih vođenih raketnih sustava poznatijih kao Maljutke.  Nešto kasnije preimenovan u mješoviti topnički divizijun.
– Osnivanjem divizijuna postojeće topništvo dobiva jedinstvenu crtu zapovijedanja te je organiziranije i učinkovitije odgovaralo zahtjevima  zadarske bojišnice. Iako samostalan po ustroju, 2. Mješoviti topnički divizijun je od prvog dana bio vezan i zadaćama i crtom zapovijedanja uz 112. brigadu. Bili smo suočeni s raznolikim problemima. Kako smo osposobljavali jedan po jedan top 76 mm, nismo mobilizirali veći broj obveznika. Jednom smo tako, za jedan top pozvali dvadesetak obveznika očekujući odziv desetak ljudi, međutim, njih se javilo petnaest,  što je bilo dovoljno za dva topa. Pozvanima sam rekao da imamo samo jedan osposobljen top te da polovica  njih ode kući dok se ne osposobi i drugi. Medutim, pozvani obveznici, mahom iz Privlake i Vrsi, rekli su da ne idu doma jer što će im sumještani reći. Prihvatili smo i njih a novi top je ubrzo bio u njihovim rukama, rekao je Bijuklić, posebno se zahvaljujući trojici zapovjednika 2. MTD-a Stipi Đonliću, Josipu Žgeli i Vedranu Peruzi.
Kroz divizijun su prošli svi topnički oružni sustavi koji su bili na zadarskom bojištu: topovi 76 mm, minobacači 120 mm, haubice 105, 122, 155, i 203 mm, višecijevni bacači raketa 122 i 128 mm, samohodna haubica 122 mm Gvozdika i protuoklopni raketni sustavi Maljutke. Osim što smo sudjelovali u oslobodilačkim akcijama Križ i Maslenica, dijelovi divizijuna sudjelovali su i na posavskom bojištu te u operacijama Ljeto 95, Maestral i naravno, cijeli divizijun sudjelovao je u veličanstvenoj operaciji Oluja. Osim pripadnika iz Zadarske županije u postrojbi su određeno vrijeme bili i dragovoljci iz drugih dijelova Hrvatske pa tako i desetina vojnika iz Šibenika. Moto postrojbe bio je, dodaje Bijuklić „Gađati a ne pucati” jer je maksimalan napor učinjen u edukaciji pripadnika s ciljem što preciznijeg pogađanja ciljeva.
– Tijekom rata, a pogotovo poslije pobjedonosne operacije Oluja pitali smo se kako će Domovinski rat i pobjeda  izgledati s veće vremenske distance. Sada kada imamo mogućnost gledanja i prosuđivanja unazad 20 godina, možemo sa sigurnošću konstatirati da smo bili sudionici jednog uistinu velikog i povijesnog događaja koji je  odredio život nas i naše djece. A djeca naša i unuci pitali su nas već, ili će pitati, onako iskreno kako samo oni znaju, gdje smo bili i što smo radili  za vrijeme rata? Odgovor je jednostavan: Sudjelovali smo u obrani Domovine, u obrani grada Zadra i županije zadarske, braneći pritom i svoju obitelj i građane koji su, unatoč inferiornosti u vojnoj opremi, vjerovali u nas koji smo odlazili od kuće s ciljem da ih zaštitimo i obranimo, rekao je na kraju Bijuklić.
Izaslanik predsjednika republike Ive Josipovića brigadni general Mladen Fuzul uručio je brigadiru Bijukliću odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog, kojim je predsjednik Republike odlikovao 2. MTD za junaštvo njegovih pripadnika pokazano u ratu. General Fuzul dodao je da je 2. MTD bio najorganiziranija zadarska postrojba, čija je podršaka pješacima kopnene vojske puno značila u ratu.
U sklopu svečanosti upriličena je izložba skulptura Zlatka Franića, koji je na neobičan način „redizajnirao” topničke granate raznih kalibara. Također, u VIP salonu upriličena je i prezentacija ratnih fotografija postrojbe.