Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sredozemno iskustvo kaptiranja sunčeve svjetlosti

13.10.2011. 22:00
Sredozemno iskustvo kaptiranja sunčeve svjetlosti


Sredozemnost osvijetljenih diskova očituje se u dominantama plavetnila ili lazurnih zelenih tonova bliskih sjaju morskog elementa. Ali ni ljubičasti, rumeni ili žutosmeđi izljevi nisu daleki sredozemnom iskustvu kaptiranja sunčeve svjetlosti u različitim uvjetima – Tonko Maroević


U izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru danas će se, s početkom u 12 sati, otvoriti izložba “Zviježđa Mediterana” akademskog kipara Dražena Trogrlića. Izložbu će otvoriti akademik Tonko Maroević koji je napisao i predgovor katalogu.
“‘Zviježđa Mediterana’ također su svojevrsna simulacija univerzuma. U prostornoj instalaciji s poda žmirka pedesetak plamenih žarišta. Zvjezdani svod se inverzno ogleda na zemnoj površini, koja pulsira i vibrira poput morske. Sredozemnost osvijetljenih diskova očituje se u dominantama plavetnila ili lazurnih zelenih tonova bliskih sjaju morskog elementa. Ali ni ljubičasti, rumeni ili žutosmeđi izljevi nisu daleki sredozemnom iskustvu kaptiranja sunčeve svjetlosti u različitim uvjetima. Međutim ne želimo biti doslovni kao što ni umjetnikova intencija nije nipošto ilustrativna nego sugestivno metaforična, simbolična.
U lijevanom, obojenom staklu našle su primjeren odjek čiste apstraktne mrlje i linije, a kad ih je oblilo svjetlo dobile su fluidan i eteričan pokret. Pohvala emanirajuće tvari pretvara se i u apologiju naslućenoga mikrokozmosa, jer staklo najsretnije i najlakše prenosi izrazita fizička svojstva u gotovo metafizičke vrijednosti. Draženu Trogrliću oduvijek je bilo stalo izvući iz upotrebljenoga gradiva njegova najspecifičnija svojstva (iz akvarela protočnost, iz tuša definiranost, iz čelika odsječenost, iz kamena stamenost itd.) posluživši se ovaj put gipkim i prozirnim staklom, te britkim i prodornim svjetlom shvatio je kako će s njima doprijeti najbliže neuhvatljivoj zbilji primordijalnih bljeskova i ritmova”, zapisao je Tonko Maroević, među ostalim, u katalogu.
Dražen Trogrlić osim slikarstvom, kiparstvom i grafikom (izdao je više grafičkih mapa), bavi se i vitrajom, te uređenjem interijera i muzejskim postavima. Samostalno izlaže od 1984. godine i do sada je održao brojne samostalne izložbe, te sudjelovao na mnogim relevantnim skupnim žiriranim izložbama u nas i u inozemstvo. Od 2005. godine autor je izvanredni profesor na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Rijeci.
Izložba će biti postavljena do 20. prosinca 2011. god.