Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Talijanski vrtić za sve

13.10.2011. 22:00
Talijanski vrtić za sve


Cilj nam je otvoriti vrtić za potrebe talijanske manjine, ali ga ne otvaramo samo za Talijane, već za sve. Dakle, moći će se upisati tko god hoće, ističe Rina Villani. Iako nije namijenjen samo Talijanima, jezik kojim će se komunicirati u vrtiću bit će talijanski


Dojučerašnja obiteljska kuća Stipe Šarlije, proslavljenog zadarskog košarkaša, sljedeće godine dobit će sasvim novu svrhu. Kuću je nedavno kupilo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, a za potrebe dječjeg vrtića. Osnivač vrtića je Zajednica Talijana u Zadru, a vlasnik objekta Talijanska unija iz Rijeke.
Talijansko ministarstvo izdvojilo 309.000 eura
– Dugo vremena sam gledala kuće uokolo i naposlijetku smo našli ovu koja je sasvim prikladna za dječji vrtić, kazala nam je Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru. Kuća koja će se prenamijeniti u dječji vrtić nalazi se na Putu Bokanjca, a prostire se na 500 metara četvornih, od čega 200 metara kuće, te 300 metara okućnice. Talijansko ministarstvo za kuću je izdvojilo 309.000 eura, koje će platiti u tri rate. Prva je već plaćena, druga ide u studenom, a treća najkasnije do lipnja 2012. godine. U međuvremenu uskoro bi trebali početi radovi na rekonstrukciji kuće kako bi se objekt mogao staviti u funkciju vrtića.
– Najveći zahvat predstavljaju nam kuhinja  i WC. Naime, kuhinja se treba zatvoriti jednim zidom, a WC je potrebno u potpunosti prenamijeniti u dječje WC-e. Također, uredit će se cijela okućnica kako bi djeca imala vanjski prostor za igru, kazala je Villani. A okoliš kuće uistinu je šarolik, od kamina do malenog ribnjaka. Sve to će ostati u sadašnjem obliku, jer će poslužiti u edukativnu svrhu. Svi radovi bi trebali potrajati nekoliko mjeseci, a predviđanja su da bi prostor do kraja godine već mogao biti u funkciji. Ono što bi moglo duže potrajati je izrada projekta, kao i odobrenje prenamjene objekta iz kuće za stanovanje u vrtić. Za izradu projekta zadužena je tvrtka Gin company.
 No, za otvaranje vrtića pričekat će se rujan 2012. Dotad će prostor služiti za radionice i tečajeve talijanskog jezika. Vrtić Zajednice Talijana u Zadru otvara se prvenstveno za potrebe talijanske manjine u Zadru, ali nije namijenjen isključivo njima.
Traže se odgojiteljice
– Cilj nam je otvoriti vrtić za potrebe talijanske manjine, ali ga ne otvaramo samo za Talijane, već za sve. Dakle, moći će se upisati tko god hoće, ističe Rina Villani. Iako nije namijenjen samo Talijanima, jezik kojim će se komunicirati u vrtiću bit će talijanski.
– Većinu vremena bi se pričalo talijanski, ali budući da djeca odmah ne bi znala jezik, nešto bi se ipak pričalo hrvatski. Tražimo tete, a bit će raspisan natječaj, koje bi bile odgojiteljice, ali bi morale odlično znati talijanski, kazala je Villani napominjući kako imaju obećanje od Grada za financiranje dvije tete. Upravo zbog toga bi cijena trebala biti kao i u svim drugim vrtićima. Za početak bi se formirala jedna skupina od 25 djece. Boravak bi bio do 16 sati, a djeca bi u vrtiću imala doručak i ručak, te mogućnost spavanja.
– Prije nego smo kupili ovu kuću zvali smo osobe iz Grada da pogledaju kuću kako bi vidjeli udovoljava li uvjetima. Moram naglasiti kako smo dobili smo izrazito pozitivne ocjene. Vrtić će biti opremljen kao jedna prava institucija. Imat će prostor za igru, učionicu, prostoriju za spavanje, a jedna prostorija služit će kao ambulanta. Također, imat ćemo i uredsku prostoriju. Ručak će donositi catering, a imat ćemo i redovite posjete logopeda, pedagoga… sve što treba imati jedan vrtić, kazala je Rina Villani, osoba koja će biti odgovorna za funkcioniranje vrtića. Inače, vrtić će se zvati „Pinocchio”.