Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tradicija domaćina, gostima nada

13.10.2011. 22:00
Tradicija domaćina, gostima nada


Prošle sezone od četiri međusobna sraza po dva su pripala “žutima”, a dva “zelenima”, s tim da je u svakoj domaćin slavio


Košarkaši Borik-Puntamike večeras u 18 sati očekuje gostovanje kod Splita. Bit će to dvoboj starih poznanika, a tradicija govori da je domaćin u velikoj prednosti. Prošle sezone od četiri međusobna sraza po dva su pripala “žutima”, a dva “zelenima”, s tim da je u svakoj domaćin slavio. Očekivanja pred ovu utakmicu idu u sličnom pravcu, što će potvrditi rezultati iz premijernih nastupa ovih klubova. Splićani su lagano prošetali kroz Rijeku s 31 poenom viška, dok su igrači Nevena Plantaka imali težak ispit u Jazinama protiv Jolly JBS-a koji je na njihovu nesreću završio porazom. Stoga je jasno tko je favorit u ovom dvoboju, iako je poznato da su Puntamičani momčad koja se nikad unaprijed ne predaje.
– Idemo u goste Splitu koji je tradicionalno neugodan protivnik. I kada smo bili jači po rosteru kao što je to bio slučaj preklani i lani nismo uspijevali uzeti puni plijen s Gripa, pa tako nemamo pravo očekivati tako nešto ni od ove momčadi koja je još mlađa i neiskusnija nego prijašnje. Splićani imaju kontinuitet sastava već treću sezonu, nisu mijenjali ništa i to im je najveća snaga. Stoga im nije bilo teško uigravati se što se primijetilo već na otvaranju lige kada su u Rijeci razmontirali Kvarner – kazat će na prvu Plantak koji je svjestan da u ovakvim utakmicama u kojima ima najmanje pritiska za njegove igrače može najlakše do iznenađenja.
– Nama je cilj kao i pred svaku utakmicu ostaviti što bolji dojam na parketu. To podrazumijeva maksimalan angažman, srčanost i bespoštednu borbu. Ako budemo dovoljno hrabri ukazat će nam se prilika koju možemo iskoristiti. Protiv Jollyja smo pokazali da možemo, samo je nedostajalo kontinuiteta svih 40 minuta. Za to nam treba smanjiti amplitude između dobrih razdoblja i onih lošijih. No, na to smo računali ulazeći u sezonu zbog izrazite mladosti našeg sastava, pa je teško očekivati od njih da odigraju savršenih 40 minuta. Pored mladosti najveći problem nam predstavljaju razne ozljede koje vuku već neko vrijeme naši stožerni igrači. U Split ne ide Petar Marić koji mora mirovati još najmanje 10 dana zbog problema s nožnim palcem, također, neće biti ni mladog Grbića, dok će Ramljak nastupiti unatoč puknuću arkade.
U sastavu Splita teško je slabu točku. Na svakoj poziciji imaju po dva kvalitetna rješenja.
– Riječ je o momčadi koja legitimno konkurira za vrh zajedno sa Zadrom i Jolyjem. Snaga im leži u činjenici da su dugo zajedno, dok prednost u odnosu na ostale momčadi u ligi imaju zbog nekolicine mladih igrača koji su se već afirmirali, a još uvijek nastupaju pod zaštićenim godištem. Kao recimo njihov organizator igre Toni Katić. Na tom mjestu koje u petorci okupira igrač pod zaštićenim godištem sve ostale momčadi imaju neiskusne igrače koji su prvi put u životu došli u doticaj s ozbiljnom seniorskom košarkom. Pored svega toga Split ima iznimno iskusnu osovinu igrača kao što su Subotić, Grgurević, Dijan i Sobin. Ova posljednja tri odlično surađuju pod košem te dominiraju u skoku tako da će biti vrlo teško našim centrima Šarliji i Čakarunu uspostaviti ravnotežu – kazao je Plantak.


 VIDAKOVIĆ: IMAMO I MI SVOJU ŠANSU




U redovima Puntamičana nalazi se jedan igrač koji je svojevremeno nosio žuti dres. Riječ je o Domagoju Vidakoviću koji će biti velika pokretačka snaga Zadrana u večerašnjem srazu protiv Splićana.
– Split je favorit, najviše zbog činjenice da igraju doma i da su već dugo na okupu. Imamo i mi svoju šansu ako odigramo onako kako smo zacrtali u pripremi utakmice. Šteta što nismo znali uzeti pobjedu na otvaranju protiv Jollyja, a probat ćemo se iskupiti večeras na Gripama – kaže Vidaković koji će voditi veliku borbu pod košem sa splitskim centrima.
– Centarska linija Splićana Grgurević – Sobin – Dijan jedna je od jačih u ligi i ne treba ni spominjati koliko skokova skupe po utakmici. Međutim, imamo i mi što reći na tim pozicijama, jer imamo Šarliju i Čakaruna koji su u odličnoj formi.


 NAJBOLJI ODLAZE


Mogući poraz ne bi trebao aktivirati alarm u stožeru Puntamičana, jer su za ovu sezonu ambicije svedene na osiguranje ostanka u ligi.
– Naš osnovni cilj je ostati u A-1 ligi i dogodine tako da nas ova utakmica protiv sastava koji konkurira za Ligu za prvaka ne može izbaciti iz našeg kolosijeka. U situaciji smo da ne možemo zadržavati igrače koji imaju bolje ponude i zbog toga smo primorani u svaku novu sezonu ulaziti s mnogo novih igrača. Sklopili smo na kraju momčad od onog najboljeg što smo mogli dobiti. Nije bilo moguće nadograditi prošlosezonsku te zato imamo mnogo neiskusnih igrača koje treba istrpiti i dati im bezrezervnu podršku – smatra Neven Plantak.