Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Na otvaranju “Filumena Marturano” zagrebačke Gavelle

13.10.2016. 22:00
Na otvaranju “Filumena Marturano” zagrebačke Gavelle


Kazališna sezona 2016./2017. u HNK Zadar najavljena je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Maloj dvorani kazališta. Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar, najavio je otvaranje sezone gostovanjem Gradskog dramskog kazališta Gavella s predstavom “Filumena Marturano” 20. listopada.
I ove godine nas očekuju dvije predstave iz domaće produkcije, a jučer su po prvi put, kako je naglasio ravnatelj, konferenciji uoči sezone nazočili i redatelji premijernih predstava, Matjaž Latin i Nenni Delmestre. Prva od njih nas očekuje u prosincu, a predstava “Ostavljam te”, u kojoj će glumiti Jasna Ančić i Alen Liverić, autorski je projekt Matjaža Latina.
– Uzet ćemo tekst kao jednu bazu na kojoj ćemo proširiti cijelu predstavu. U originalu se radi o tekstu za mušku i žensku ulogu, ide za ritualno opscesivnim igrama para u kasnim zrelim godinama. Oni imaju igru, ritual na temu rastavljanja. Cijela drama počinje s ulaskom muža koji ženi kaže ostavljam te. Cijela se stvar ironizira, do kojih dimenzija vidjet ćemo, najavio je Latin.
Prema djelu Elvisa Bošnjaka predstavu “Ubojstvo u klubu Quasimodo” režirat će Nenni Delmestre, a u njoj će igrati Alen Liverić, Elvis Bošnjak i Petra Kovačić Pavlina. U klubu Quasimodo iza šanka leži plavokosa žena pokrivena stolnjakom. Viri tek pramen plave kose i ruka u kojoj je crvena kravata. Vlasnik kluba Joe budi se s pištoljem u ruci. Njegov prijatelj, također Joe, sinoć je negdje izgubio svoju crvenu kravatu. Ni jedan ni drugi ne sjećaju se plavuše…
– Ovo je zapravo trilerska komedija, ogoljuju se njihove najtajanstvenije žudnje. Dolazimo do situacije gdje se razotkriva težnja za idealnom ljepotom, najavljuje Delmestre, napominjući kako će se predstava igrati na sceni s publikom.
Jadranka Svaguša, dramska producentica, istaknula je kako program HNK Zadar obuhvaća puno više od 12 predstava koliko ih je u pretplati. Kad je riječ o samoj pretplati, kazala je kako je broj upisa dramske pretplate u velikom porastu. Nena Ninčević iz marketinga HNK Zadar je istaknula sjajnu suradnju s OTP bankom već šestu godinu za redom, u sklopu koje se studentima nudi posebna pretplata.