Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrani u egzilu u Italiji nisu našli svoju domovinu

13.10.2016. 22:00
Zadrani u egzilu u Italiji nisu našli svoju domovinu


Na Sveučilištu u Zadru jučer je doktorsku disertaciju obranila Nikolina Gunjević Kosanović. Rad pod naslovom „Talijanski pisci zadarskih korijena u egzilu nakon Drugog svjetskog rata” branila je pred Stručnim povjerenstvom u sastavu dr. Nedjeljka Balić Nižić, dr. Andrijana Jusup Magazin i dr. Antonela Marić.
Disertacija se sastoji od nekoliko dijelova, nakon predgovora i uvoda slijedi poglavlje „Teorijski okvir proučavanja fenomena egzila u književnosti”, potom „Egzil kao poticaj književne produkcije talijanskih pisaca zadarskih korijena u egzilu nakon Drugog svjetskog rata”, treće poglavlje je „Talijanski pisci zadarskih korijena u egzilu nakon Drugoga Svjetskog rata”, a na kraju slijedi zaključak. Doktorandica je u uvodnom dijelu istaknula važnost fenomena egzila kao jednog od trajno prisutnih književnih motiva. Ističe kompleksnost pojma egzila, kako bi ukazala na potrebu primjene više perspektiva u njegovu proučavanju.
– Oni svoju domovinu nisu našli. To su jako kompleksni pojmovi, oni naciju doživljavaju na jedan imaginaran način. Esuli sebe doživljavaju Talijanima, ali u isto vrijeme Dalmatincima i Zadranima, istaknula je Gunjević Kosanović.
U disertaciji autorica iznosi činjenice koje su prouzročile egzodus talijanskog stanovništva iz Zadra nakon Drugog svjetskog rata, objašnjava odnos talijanskog stanovništva prema Zadru, događaje koji su anticipirali egzil, kao i one koji su uslijedili nakon toga, te potaknuli stvaralaštvo koje pripada tzv. književnosti egzodusa. U radu se je usmjerila prvenstveno na djela koja, osim dokumentarističke, posjeduju i umjetničku vrijednost, stavljajući poseban naglasak na ona djela u kojima autori progovaraju o vlasitom iskustvu egzodusa.