Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

O proširenju i budućnosti NATO saveza

Autor: Siniša Klarica

13.11.2009. 23:00
O proširenju i budućnosti NATO saveza

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na konferenciji koja će trajati do nedjelje izlagat će mnogi predavači iz Hrvatske i inozemstva
U organizaciji Hrvatsko-američkog kluba preksinoć je u hotelu Kolovare u Zadru otvorena 4. godišnja međunarodna konferencija pod nazivom NATO and the New Kids on the Block: Finding Common Cause in the Age of Global Security. Predsjednik Hrvatsko-američkog kluba Davor Kunc naglasio je da se konferencijom želi obilježiti i raspraviti jedan od najvažnijih uspjeha hrvatske diplomacije nakon Domovinskog rata:
– Hrvatsko-američki klub okuplja stotinjak Hrvata koji su završili američke obrazovne programe Fonda za američke studije u suradnji sa Sveučilištem Georgetown. Riječ je o programima iz međunarodnih odnosa, ekonomije, rješavanja sukoba. Svake godine tema je drukčija. Konferencija okuplja četrdesetak sudionika iz dvadeset zemalja srednje i jugoistočne Europe te Bliskog istoka. Mi u Hrvatsko-američkom klubu podržavamo NATO zbog toga jer ova organizacija povećava hrvatski kreditni rejting, zbog prestanka mogućnosti ratovanja sa susjedima, a samim time podržavamo i ulazaka Srbije u NATO. Danas NATO djeluje u zamijenjenim okolnostima i sve više postaje zaštitnik vrijednosti liberalne domokracije i pokretač svjetske mreže regionalnih obrambenih organizacija, kao što npr. to pokreće Rusija. Dakle NATO može biti središte suradnje zemalja, a ne nikako globalni policajac, izjavio je predsjednik Hrvatsko-američkog kluba Davor Kunc.
Na konferenciji koja će trajati do nedjelje izlagat će mnogi predavači iz Hrvatske i inozemstva. Program će biti posvećen proširenju i budućnosti NATO saveza. Među 11 predavača bit će i predavači iz NATO-a, MORH-a, sveučilišta u Zagrebu, Durhamu i Madridu te iz Veleposlanstva SAD-a i Fonda za američke studije.
Jedan od njih je i William Stuebner direktor vojno-civilnih operacija Louis Berger grupe iz Washingtona. Stuebner je u hotelu Kolovare prvi put nakon siječnja 1993. kad je kao američki pješački časnik “promatrao” akciju Maslenica.
– Vrlo me raduje što sam kad vidim da je Zadar obnovljen kao i ovaj hotel u kojem održavamo konferenciju. Za vrijeme rata svjedočio sam patnjama izbjeglica i nedostatku osnovnih higijenskih potrepština. Među prvima sam ukazao tadašnjem zapovjedniku UNPROFOR-a indijskom generalu Satishu Nambyaru da Hrvati odlučno idu u oslobađanje zemlje. Danas Hrvati u NATO-u itekako mogu sudjelovati u obrani od novih vrsta ugroza. Neprijatelj danas nije više moćni Sovjetski savez, nego globalni terorizam, cyber terorizam i druge ugroze. No, kako je od 1949. NATO narastao na 28 članica, da bi bio učinkovita organizacija, treba izvesti reformu odlučivanja. Hoće li i NATO-u biti potrebna nekakva inačica Lisabonskog sporazuma, ja u ovom trenutku ne znam, govorio je Stuebner.