Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pjesnik bola, vječnosti, prolaznosti

Autor:

13.11.2009. 23:00
Pjesnik bola, vječnosti, prolaznosti

Foto: Filip BRALA



Povodom stote obljetnice smrti Vladimira Vidrića Matica hrvatska Zadar organizirala je predavanje prof. dr. sc. Mladena Dorkina pod naslovom “Vladimir Vidrić, pjesnik bola, vječnosti, prolaznosti”.
Na samom početku druženja prof. Božidar Šimunić upoznao je prisutne sa životom Vladimira Vidrića i njegovim značajem za hrvatsku književnost, a potom je prof. Dorkin preuzeo riječ. Prof. dr. sc. Mladen Dorkin magistrirao je i potom doktorirao književnost kao srednjoškolski profesor. Redoviti je profesor u mirovini, dvadeset godina je radio kao profesor u srednjoj školi, a dvadeset na nekadašnjem Filozofskom Fakultetu u Zadru.
U svom pristupu predavanju o Vidriću Dorkin je interpretativno zahvatio dvije pjesme, “Mrtvac” i “Kipovi”. Istaknuo je kako je literatura o Vladimiru Vidriću brojna, te su o njemu pisali brojni, kako pjesnici, tako i profesori književnosti.
– Vladimir Vidrić je s pravom nazvan gospodar u literaturi. Bio je i ostao zahvalna tema svim književnicima, kazao je Dorkin. Kad je riječ o pjesmi “Mrtvac” predavač je istaknuo kako ona zauzima izuzetno mjesto u Vidrićevoj poeziji.
– Sve je u “Mrtvacu” reducirano na esencijalno. Pjesma “Mrtvac” najjasnije otkriva pjesnikov pogled na svijet, istaknuo je Dorkin dodajući kako je u Vidrićevim pjesmama sublimiran njegov unutarnji svijet. Također je napomenuo kako nema ni jedne Vidrićeve pjesme koja se po njegovom prepoznatljivom stilu ne bi mogla povezati s ostalim njegovim pjesmama. Dorkin ističe Vidrićevo posjedovanje izuzetne pjesničke sposobnosti, te navodi kako je u hrvatskoj poeziji malo pjesama s toliko metafizičkih dimenzija.
– S pregršt svojih pjesama Vidrić je izuzetna pojava u svijetu hrvatske poezije. Ono što karakterizira Vidrića je izuzetna sposobnost da problem preobrazi u sliku, istaknuo je, među ostalim, Dorkin. Tijekom Dorkinova predavanja profesor Šimunić je recitirao Vidrićeve pjesme.