Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Interliber u šest dana privukao oko sto tisuća posjetitelja

13.11.2011. 23:00
Interliber u šest dana privukao oko sto tisuća posjetitelja


Ovogodišnji Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila koji je, velikim izborom i povoljnim ponudama knjiga dvjestotinjak izdavača iz Hrvatske i inozemstva, u proteklih šest dana privukao oko sto tisuća posjetitelja, zatvoren je jučer na Zagrebačkom velesajmu.
Na istom prostoru kao i prošle godine, u paviljonima 5 i 6, ove je godine bilo nešto više izlagača nego ranijih godina, izjavio je voditelj Sajma Zoran Ušurić, izrazivši zadovoljstvo 34. izdanjem Interlibera. Dodao je kako je više izlagača bilo i pod šatorima izvan paviljona, gdje su se nudile najjeftinije knjige na sajmu.
Sajam je i ove godine ispunio svoju svrhu, otkad je ulaz besplatan bilježimo sve veći broj posjetitelja, ali i znatniju prodaju ponuđenih izdanja, istaknuo je Ušurić, procijenivši kako je štandove Interlibera obišlo oko sto tisuća ljubitelja knjige.
Uz predstavljanja najnovijih izdanja i aktualne produkcije hrvatskih izdavača, u okviru sajma bili su organizirani brojni susreti s autorima, okrugli stolovi, radionice za djecu, izložbe, među kojima i ona posvećena starim hrvatskim slikovnicama iz prošlog stoljeća, ali i prezentacije o budućnosti knjiga i novim medijima putem kojih će one stići do svojih čitatelja.
Kao jednu od najboljih strana sajma izdavači ističu velik broj posjetitelja koji ni u doba recesije nisu izgubili zanimanje za knjigu, no smatraju kako bi se sajam u budućnosti trebao okrenuti novim izazovima.
Osim najvećih popusta na starija izdanja i nešto manjih na dosadašnje uspješnice pojedinih izdavača, sajam je posjetiteljima bio prigoda da najnovije naslove nabave po povoljnijim cijenama nego u knjižarama.
Uz beletristiku, najbolje su se prodavale popularne knjige o samopomoći, kuharice, slikovnice i knjige za djecu, školski priručnici, a među ostalim, ove je godine na Interliberu predstavljeno novo kolo Djela hrvatskoga književnog klasika Ivana Aralica, u sklopu kojega je i novoobjavljeni roman “Kepec”.
Promoviran i pretisak Strossmayerova časoslova te monografija o Petru Selemu, kao i knjiga “Povijest hrvatskoga grba”.
Zagrebačka izdavačka kuća Algoritam primila je posebno priznanje za najvišu razinu ukupnog nastupa na Interliberu, dok su priznanja za visoku razinu ukupnog nastupa dobili Školska knjiga, Mozaik knjiga i Profil International.
U sklopu sajma objavljen je i dobitnik V.B.Z.-ove nagrade za neobjavljeni roman, a u konkurenciji 112 prijavljenih naslova pobijedio je roman “Naročito ljeti” Ankice Tomić.