Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Na Višnjiku odzvanjao Centrometal

13.11.2011. 23:00
Na Višnjiku odzvanjao Centrometal


Zadar protiv Centrometala nije uspio osvojiti niti bod, a da je osvojio sva tri ne bi bilo nezasluženo. Sportska nesreća, neiskustvo i mladost te iskusan protivnik s druge strane zaslužni su što su igrači Zadra dugo nakon utakmice ostali sjediti na parketu ne shvaćajući do kraja što se dogodilo i zašto se sve tako završilo. Međutim, nema im se što zamjeriti, dali su sve od sebe, a pobijedio je ipak znatno kvalitetniji protivnik, koji je od 2002. u najjačem hrvatskom jakosnom rangu, gdje su Zadrani tek od ove godine.
Promašene set lopte
Zadar je počeo silovito s 11:5, toliko snažno da smo se morali zapitati je li to isti sastav koji je prije dva kola u istoj dvorani bio usisan od Siska te je skoro bilo i 22:11. I onda se domaći opuštaju, a gosti rade tri poena pa je Marin Masnić prisiljen pozvati predah, kao i dva poena nakon toga jer njegovi igrači, bilo je više nego očito, ulaze u crnu rupu mlake bezvoljnosti i mračno doba nekoncentriranosti te se Centrometal približuje na opasnih 22:18. No, sve s dva poena smiruje dominantni Antonio Surać i Zadar ima 1:0 u setovima.
I u drugom setu Zadar je u vodstvu do 16:15 da bi ponovno preuzeo vodstvo kod 19:18 i u završnici došao do 24:23. No, tada drugom loptom, jednom od čak 6 uspješnih na utakmici, prolazi izvrsni gostujući tehničar Kristijan Gotal, potom dvojni blok gostiju uspijeva zatvoriti Suraća da bi set Centrometalu donio kapetan Tomica Posavec dijagonalom na desnu stranu u prazan dio Zadrova parketa, hladeći tako domaće igrače i gledatelje u inače ugodno toplim foteljama dvorane 1.
Zadar i u trećemu setu igra dobro te dolazi do velikih 21:17 i 24:21. Ima Zadar set loptu i kod 25:24 te 26:25 i na 27:26, ali opet gosti rade tri poena u nizu, a Zadru ostaje ponovni žal za izgubljenim setom nakon šest set lopti, kao i u prvom kolu u Splitu.
Kada je kod 10:14 u četvrtom setu gostujući trener Jadranko Kirić svojim igračima rekao: – Idemo to odigrati do kraja, muški, hrabro – bilo je jasno kako je Zadar bitku koju je mogao dobiti nepovratno izgubio.
Suraću treba društvo
Kod Zadra daleko je najbolji Antonio Surać. Zadar s rezultatom nema problema kada je Surać u prvoj crti, uz mrežu. Čim ga rotacije odnesu dalje, mladi Luka Bakale je u problemima kad treba odlučiti kamo će s loptom. Od drugih, mladi je Filip Šestan pokazao najviše. Vidi se da je izraziti potencijal, u situaciji jedan na jedan blokom je dobio pet poena pokazujući kako je sportski vrlo inteligentan i već sada više nego dorastao ovoj ligi. Vrlo dobar bio je Ivan Škara, a Josip Viduka i Stipe Belić na trenutke su demonstrirali kako su stari odbojkaški znalci, ali su i jedan i drugi mogli i više. David Bugarija puno bolji nego protiv Siska, ali još uvijek ni izbliza ne pruža ono što bi mogao, a mladi Luka Bakale u ključnim trenucima susreta neodlučno preplašen, bez dobrih rješenja kada je bilo najpotrebnije. U gostujućem tehničar Gotalu mogao je vidjeti kako tehničar preokreće situaciju i kada je nitko ili malo tko drugi raspoložen. Kako tehničar mora moći “progutati loptu” ako želi biti tehničarom. Nadamo se kako će mu ovo biti poticaj na još žešći i ustrajniji rad, jer, gledajući na njegovu mladost, tek mu predstoje prave godine igranja. Tomislav Burčul ulazio je umjesto Davida Bugarije i na parketu je bio premalo da bismo ga ocijenili.
Sveukupno, Zadar ima potencijala, pogotovo što trener Masnić nije koristio ni Mandića, ni Frletu, ni Barića. Ali, ako žele ostati u ligi, svi skupa trebaju prestati gledati u Suraća i završnice odigravati s više hrabrosti. Jer, sreća prati hrabre. A Surać će svoje, kao i dosad, napraviti. Sigurno.


Kirić: Zadar zavrijedio više


– Ovoga smo se najviše bojali. Neiskustva kada trebaš dobiti utakmicu. Što reći? Treći set je prelomio utakmicu. Ovo je realnost i ne mogu reći da se nismo borili, jer smo se borili. Nažalost, bit će toga još – rekao je blijedi i promukli, Zadrov srčani trener Masnić.
– Apsolutno sam nezadovoljan načinom na koji je moja ekipa odigrala ovu utakmicu. Samo smo po milosti Božjoj dobili ovu utakmicu. Realno govoreći, Zadar je ovu utakmicu trebao dobiti. Ali to su mladi i neiskusni igrači, novi u ligi, koji nisu iskoristili dobiveni treći set. Mislim da je prevaga bila iskustvo na našoj strani. Nama je ova pobjeda jako bitna jer se borimo za jedno od prvih šest mjesta. Izvukli smo se, Zadar je u ovoj utakmici sigurno zavrijedio više – rekao je gostujući trener Jadranko Kirić.




ZADAR – CENTROMETAL 1:3


(25:19, 24:26, 27:29, 18:25)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 93. Sudci: Ilija Gvozden i Mario Babić (obojica Zagreb).
ZADAR: Viduka, Škara, Frleta, Surać, Bugarija, Barić, Bakale, Mandić, Burčul, Šestan, Belić, Karamarko. Trener: Marin Masnić
CENTROMETAL: Kovač, Puđa, Vabec, D. Posavec, Harambašić, Todorović, T. Posavec, M. Posavec, Gotal, Petran. Trener: Jadranko Kirić.


Prva HOL


Rezultati 6. kola: Zadar – Centrometal 1:3, Karlovac – Zagreb 3:2, Split – Vukovar, Opatija – Mursa Pan P.I. 1:3, Rijeka – Varaždin Volley 3:1, Daruvar – Sisak 2:3, Rovinj – Šibenik (odgođeno).
Rovinj, Mursa Pan P.I., Rijeka 15, Sisak 14, Opatija 12, Centrometal 9, Zagreb 8, Daruvar 7, Split, Vukovar, Karlovac 6, Šibenik, Zadar 3, Varaždin V. 1
 U 7. kolu (19./20. studenoga) igraju: Varaždin Volley – Zadar, Mursa Pan P.I. – Rijeka, Vukovar – Opatija, Zagreb – Split, Šibenik – Karlovac, Sisak – Rovinj, Centrometal – Daruvar.