Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pobijedili velike, propustili male

13.11.2011. 23:00
Pobijedili velike, propustili male


Na Stanovima je propuštena prilika za mirniju sezonu, bez obzira na to što ispada čak pet klubova


Protiv Hajduka i Dinama maksimalnih šest bodova, u preostalih 12 utakmica 10 bodova. Učinak je to koji su nogometaši Zadra ostvarili ove jeseni. Ne znamo koji je to optimist vjerovao da će i Hajduk i Dinamo sa Stanova otići praznih ruku, ali nismo sigurni ni da je mnogo onih koji su mislili da će u ostalim utakmicama momčad Dalibora Zebića svega dvaput pobijediti i u četiri navrata podijeliti bodove. No Zadar je odigrao upravo tako – neočekivano. Ipak, osvojeni bodovi uvijek su jedino mjerilo, a to s kime ste ih osvojili i je li to bilo očekivano ili ne sasvim je nevažno.
Ovih dana jedan je kolega rekao da vjeruje da bi Zadar danas imao više bodova da nije pobijedio dvije najbolje hrvatske momčadi. Matematički to, dakako, nije točno jer bi Zadar u tom slučaju imao manje od sadašnjih 16 bodova. Poznavajući, međutim, mentalitet zadarske momčadi možda je kolega doista imao pravo. Možda bi Zadar, da nije bio tako uspješan s Hajdukom i Dinamom, bolje prošao kod kuće protiv Lokomotive, Rijeke i Slaven Belupa, a možda mu se ne bi dogodilo ni to da izgubi od Karlovca, momčadi koja je jesenas više štrajkala nego li trenirala. Pitanje jesu li Zadar toliko smantali uspjesi s “velikima” da je zaboravio kako se igra s “malima”. Očito jesu jer je, doista nevjerojatno kada se pogleda Zadar kakav je bio protiv Dinama i kakav se, recimo, suprotstavio Slaven Belupu. Kao da je riječ o dvije potpuno različite momčadi.
Jasno je da za hrvatske klubove dvoboji s Hajdukom i Dinamom nisu obične utakmice, može se razumjeti i silan motiv da biste se dokazali pred onim tko je, makar na papiru, kvalitetniji. I u tom dijelu Zadar ni po čemu nije poseban. U zadarskom slučaju nejasno je samo to otkud tolika razlika? Dalibor Zebić, pretpostavljamo, odgovor nije našao jer da jest valjda mu se momčad ne bi onako ponašala u Karlovcu. Kako bilo, Zadru ovo nije prvi put, kao što mu nije prvi put da u jednom trenutku kada tijekom sezone dođe u poziciji učvrstiti se u gornjem dijelu ljestvice, odjednom upadne u niz loših rezultata. Čini se da Zebićevi igrači nekad i ne vjeruju u svoje mogućnosti, a dobri rezultati kao da ih – iznenade. Znate ono, prerano smo poveli, pa nam je to srušilo koncepciju. Zadar kao da se nije nadao uspjesima s “modrima” i “bilima”, pa je, razmišljajući, valjda što se to dogodilo na te dvije utakmice, popustio naplatiti velike bodove. Kažemo velike, jer ne vjerujemo da će itko do kraja sezone spojiti pobijede protiv momčadi iz Maksimira i s Poljuda.
Sljedeća dva vikenda Zadar na Stanovima, protiv Osijeka i Lučkog, odlučuje u kakvom će raspoloženju čekati proljeće (prije odmora Zadar ima i gostovanje kod Hajduk). Posljednja tri poraza vratila su Zadar tako gdje boravi godinama, u donji dio ljestvice među klubove koji razmišljaju samo i isključivo o tome da ne ispadnu iz lige. Propuštena je tako prilika za mirniju sezonu, bez obzira na to što ispada čak pet klubova. Prošla baba s kolačima…