Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sačuvali svoj nacionalni, kulturni i religijski identitet

13.11.2011. 23:00
Sačuvali svoj nacionalni, kulturni i religijski identitet


U ovom trenutku očekujemo rezultate popisa stanovništva iz 2011. godine. Ja sam po profesiji statističar i već imam određena saznanja. Broj Bošnjaka znatno će premašiti onaj iz 2001. godine i to je dobro, istaknuo je saborski zastupnik Šemso Tanković koji je ujedno pozvao Bošnjake da se pod tim imenom izjasne i u biračkim popisima


Bošnjačka nacionalna zajednica Zadarske županije organizirala je već tradicionalno okupljanje “Bajramsko sijelo” u povodu obilježavanja muslimanskog vjerskog blagdana Kurban Bajrama, a koje se održalo u restaurantu “Fešta” na Novom Bokanjcu. Na sijelu se okupio velik broj pripadnika ove zajednice te mnogi uvaženi gosti među kojima saborski zastupnik za nacionalne manjine Šemso Tanković, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Zadarske županije Davor Lonić, direktorica Razvojne agencije Sanja Perić, dogradonačelnik Grada Zadra Dražen Grgurović, pročelnik Upravnog odjela za skrb i zdravstvo Mario Pešut, dopredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Veselko Čakić, zadarski imam Ćamil Bašić, kao i imami iz Gunje, Splita i Maljevca te predsjednici medžlisa iz Splita i Zadra. Sve okupljene, kao i njihove goste pozdravio je u ime domaćina, Bošnjačke nacionalne zajednice, Džemail Spahić koji je istaknuo:
– Ne mogu da ne spomenem jedinstven primjer u lijepoj našoj Hrvatskoj, a to je suradnja nacionalnih manjina koje čine Koordinaciju u Zadarskoj županiji, a to su Albanci, Bošnjaci, Makedonci, Mađari, Slovenci, Srbi i Talijani. Srdačno ih pozdravljam, kazao je Spahić zaželjevši svima da se u ovoj večeri osjećaju ugodno, dostojanstveno, ushićeno i radosno.
Čuvali identitet u teškim vremenima
Nazočnima se obratio i saborski zastupnik Šemso Tanković izrazivši posebno zadovoljstvo što se, zajedno sa suprugom, nalazi u prekrasnom gradu Zadru te, između ostalog, kazao:
– Pripadnici našeg naroda bili su više od stoljeća prisiljeni čuvati svoj nacionalni, kulturni pa i religijski identitet isključivo kroz institucije Islamske zajednice. To je bilo tada tako jer jednostavno u nekim drugim centrima su govorili da mi nismo narod, da bismo se trebali opredjeljivati bilo kao Srbi, bilo kao Hrvati, bilo kao Jugoslaveni, a najveći broj pripadnika našeg naroda tada je jasno kazao: mi se ne želimo opredjeljivati. I od 1971. godine mi smo uspjeli vratiti svoj povijesni identitet, istina, koristeći religijsko ime, da bismo 1993. godine, u vrijeme najžešće agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, vratili svoje povijesno ime Bošnjaci. Tako mi danas kroz kulturne institucije njegujemo kulturni identitet, kroz neke druge nacionalni identitet. Sada možemo ravnopravno s drugima njegovati ono najljepše što postoji na kuglom zemaljskom. Zato, obilježimo ovaj trenutak i sjetimo se i onih trenutaka koji, možda i nisu bili ni najljepši ni najbolji, ali znajte da samo ljudi koji znaju tko su i što su, imaju pravo reći: pred nama je budućnost, naglasio je Tanković.
– U ovom trenutku očekujemo rezultate popisa stanovništva iz 2011. godine. Ja sam po profesiji statističar i već imam određena saznanja. Broj Bošnjaka znatno će premašiti onaj iz 2001. godine i to je dobro, istaknuo je Tanković koji je ujedno pozvao Bošnjake da se pod tim imenom izjasne i u biračkim popisima, pogotovo što će uskoro i izbori.
Državna granica nikada nije bila presudna
Financijsku potporu ovogodišnjem Bajramskom sijelu dao je Savjet za nacionalne manjine te članovi bošnjačke nacionalne manjine sa svojim prijateljima, dok su za zabavni program bili zaduženi članovi Kulturno umjetničkog društva “Vikići” iz Bosne i Hercegovine koje je predvodio Ahmo Mujagić, koji je okupljenima kazao:
– Unsko-sanski kanton ili županija je po svom geografskom položaju usmjeren na gospodarsku, kulturnu, komunikacijsku i svaku drugu suradnju sa Zadarskom županijom. Zato nije neobično da se ovdje okupljamo radi druženja, zabave i razmjene kulturnih sadržaja. Činjenica je da među vama ima priličan broj onih koji imaju svoje podrijetlo iz Bosne i Hercegovine, a osobito iz Unsko-sanske županije. Državna granica nikada nas nije dijelila, pa ni danas i nije prepreka da se sastajemo, surađujemo i zajedno se zabavljamo, kazao je Mujagić pojasnivši nadalje da se naselje Vikići, broji 1.200 stanovnika, nalazi u Općini Bihać uz granicu s Hrvatskom, a od lanjske godine tu djeluje i KUD koji se na Bajramskom sijelu predstavio glazbom, pjesmom i plesom uz tradicionalne pjesme i plesove Bosanske krajine i čitave Bosne i Hercegovine u koreografiji Hakije Halilagića, najmlađeg koreografa u BiH, kojemu je tek 16 godina.
Imam Almir efendija Muhić je pjesmom “Zagrebački Salimov Bajram” koju je sam krasnoslovio, također uveličao kulturno-umjetnički program i za to bio nagrađen burnim pljeskom.