Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Porez na stan Daliboru Zebiću otišao u zastaru nakon osam godina

Autor: Suzana Bandić

13.11.2012. 23:00
Porez na stan Daliboru Zebiću otišao u zastaru nakon osam godina


Ministarstvo financija “češlja” sve zadarske slučajeve poreznih dugovanja koji su otišli u zastaru, a preispitat će, kako neslužbeno doznajemo, i kako je dugovanje na kupljenu nekretninu Dalibora Zebića “otpirilo” u zaborav
Priča zadarske obitelji Vukić, koja je zbog poreznog duga ostala bez dvjesto godina stare obiteljske kuće u Arbanasima i četiri dana nakon njihove deložacije, s nevjericom se prepričava u Zadru i šire. Kako to obično biva u ovakvim slučajevima, verzija priče ima nekoliko, a sve sadrže pitanja “je li sve baš tako trebalo biti i završiti”, “što je s “krupnim ribama” i njihovim dugovanjima” te “provjerava li itko podrijetlo imovine”.
Zebić u Zadru, a račun mu slali u Split
U nizu brojnih slučajeva koji se prepričavaju u kuloarima zanimljiva je ona koja se tiče bivšeg trenera NK Zadar Dalibora Zebića, a koja je ujedno i predmetom interne kontrole koju je Ministarstvo financija provelo u zadarskoj podružnici. Riječ je o porezu koji je Zebić trebao platiti još prije gotovo osam godina, kada je kupio stan u Zadru. No njegov je dug otišao proljetos u zastaru jer je “netko” njegov predmet držao u ladici. U nadležnom ministarstvu na naš upit o tom slučaju, koji smo im u pisanom obliku proslijedili još prije gotovo tri mjeseca, nisu mogli konkretno odgovoriti tko je za takvo što odgovoran i hoće li itko radi konkretnog slučaja te brojnih drugih sličnih odgovarati.
– Člankom 15. Zakona o državnim službenicima propisano je da su državni službenici obvezni svoje dužnosti predviđene opisom poslova radnog mjesta obavljati ispravno, na vrijeme, savjesno, stručno, ne koristeći ih radi osobnog probitka, u skladu s načelom javnosti. Člankom 27. Zakona o Poreznoj upravi propisano je da Porezna uprava provodi nadzor nad zakonitošću rada i pravilnom primjenom propisa s ciljem otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, ujednačavanja prakse rada, te provodi kontrolu s ciljem otkrivanja, utvrđivanja i sprječavanja kršenja zakonitosti rada i pravila službe od strane službenika Porezne uprave – odgovorili su suzdržano iz Ministarstva financija dodajući još da državni službenici odgovaraju za povredu službene dužnosti, ako povjerene poslove ne obavljaju savjesno, stručno i u predviđenim rokovima, ako se ne pridržavaju Ustava, zakona i drugih propisa ili pravila o ponašanju za vrijeme službe.
– Porezna uprava temeljem upita i navoda novinarke Zadarskog lista provest će postupak provjere navoda, te će na temelju dokumentacije utvrditi činjenično stanje, te u slučaju ako se utvrde nepravilnosti i kršenja zakonitosti rada poduzeti mjere sukladno Zakonu o državnim službenicima – stoji u odgovoru nadležnog ministarstva koje, kako neslužbeno doznajemo, “češlja” sve zastarjele zadarske slučajeve.
Inače, tijekom šest godina od kupnje stana, bilo je nekoliko pokušaja dostave rješenja za porez bivšem treneru prvoligaša sa Stanova, no sva su rješenja upućivana na njegovu splitsku adresu, iako je on javna osoba pa se, ako ne ništa drugo, iz njegovih učestalih javnih istupa u medijima moglo zaključiti gdje boravi. Tek po proteku šest godina, koliki je rok i zastaru dugovanja za kupljenu nekretninu, Zebiću je rješenje poslano na adresu njegova poslodavca u Ulici Hrvoja Ćustića. No samo jednim kratkim prigovorom u kojem se njegov odvjetnik Andrej Korljan pozvao na zastaru, dvadesetak tisuća kuna zajedno sa šestogodišnjim kamatama po stopi od 18% “otpirili” su u zaborav. Namjerno ili slučajno, utvrdit će nadležno ministarstvo, a da se i jako puno poreznih dugovanja rješavalo zastarama potvrdila nam je i nedavno imenovana pročelnica zadarskog Područnog ureda Porezne uprave, Stoja Mučaji.
Godinama se sve rješavalo zastarama
– Ono što smo zatekli u Poreznoj upravi je neopisivo. Godinama unatrag praksa je bila da se sve rješavalo zastarom a što je, nažalost, poslušao i Miro Vukić – kazala je Mučaji, zbog internih smjernica i odredaba, ne želeći se očitovati na konkretne slučajeve, pa tako ni onaj Dalibora Zebića.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Račun za pomoć Vukićima


Otvoren je i žiro-račun na koji svi ljudi dobre volje mogu uplatiti svoje donacije.
Za uplate iz Hrvatske otvoren je račun u Erste banci na ime Ante Vukića: broj žiro-računa 2402006-3102384442 (model 00), s pozivom na broj 3102384442, uz navođenje svrhe uplate “pomoć obitelji Vukić”.
Za uplate iz inozemstva, također je otvoren račun u Erste banci na ime Ante Vukića: broj žiro-računa 2402006-1031262160.