Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Presudu će na trgu dočekati predstavnici 24 braniteljske udruge

Autor: Siniša Klarica

13.11.2012. 23:00
Presudu će na trgu dočekati predstavnici 24 braniteljske udruge

Foto: Marin GOSPIĆ



Zajedno i dostojanstveno za istinu, naziv  je okupljanja braniteljskih  udruga u Zadru, organizirano povodu izricanja drugostupanjske presude hrvatskim generalima Mladenu  Markaču i Anti Gotovini u  Den Haagu. Tim povodom, u  HVIDRI Zadar održana je  tiskovna konferencija na kojoj je predsjednik Udruge 4.  gardijske brigade Davor Prtenjača rekao da će na okupljanju sudjelovati 24 braniteljske udruge iz Zadarske  županije.
– Sudjelovat će i svi zapovjednici postrojbi sa zadarskog područja koji će se  već danas, u 17 sati okupiti  na Narodnom trgu odakle će  krenuti mimohod prema katedrali Sv. Stošije u kojoj će  se održati misa. Ovim želimo  pokazati našim generalima  da smo uz njih i u njihovim  najtežim trenucima u životu,  rekao je u uvodu Davor Prtenjača.
Na sam dan izricanja presude, 16. studenog, branitelji će se u 7 satiokupiti  ispred crkve Sv. Šime gdje će  do 8 moliti krunicu.  Nakon mise krenut će se na  Narodni trg gdje će se preko  velikog video zida pratiti  izricanje presude generalima  u Den Haagu. Stotinjak članova zadarskih braniteljskih  udruga, krenut će u Zagreb  gdje će također pratiti izricanje presude.
– Naša manifestacija dio je  organizairane manifestacije  na razini države, a naša je  obveza, zahvala i dika to  učiniti u gradu generala Ante Gotovine. Ništa manje naš  nije general Markač, a izricanje presude pratit ćemo u  dostojanstvenom ozračju  kako bi pokazali da smo još  spremni na žrtvu za našu  Domovinu, rekao je Davor  Prtenjača dodajući da  očekuje oslobađajuću presudu jer ništa drugo ne bi bilo u  duhu hrvatskih branitelja.
Na konferenciji je nazočio  i kum generala Gotovine  Željko Dilber. Dilber je potvrdio da se čuo s generalom  Gotovinom.
– Komuniciramo svakodnevno, ali na temu procjene  presude, nismo razgovarali,  kratko je odgovorio na novinarsko pitanje Željko Dilber.
Jasno je da Dilber ovom  prilikom nije htio staviti generala Gotovinu u pozciju  da bi se njegov iskaz mogao  tumačiti kao pritisak na sud  ili prejudiciranje presude.  Generalova prijatelja, umirovljenog brigadira Danijela  Kotlara zabrinjava mogućnost nesolobađajuće presude.
– Imam veliku tremu i grč u  želucu. Velika je napetost  oko isčekivanja izricanja  presude i mogućnosti da se  neoslobađajućom presudom  Domovinski rat definira kao  udruženi zločinački poduhvat što bi moglo imati dalekosežne posljedice, rekao  je na kraju presice umirovljeni brigadir Danijel Kotlar. Ako presuda ne bude  oslobađajuća,  Davor Prtenjača poručuje da je  dužnost prema državi ponašati se odgovorno i ne činiti ono što nije u civilizacijskom duhu.