Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Umjesto osude prevladala ljubav

Autor: Valentina Mlađen

13.11.2012. 23:00
Umjesto osude prevladala ljubav


Kada u posjet dolaze roditelji odabranice situacija je sve samo ne idilična te dolazi do mnoštva komičnih situacija, ali i osude lažnoga morala


Glumačka družina Satiričkog kazališta Kerempuh nakratko je Hrvatsko narodno kazalište Zadar pretvorila u Krletku – mjesto zabave, glamura i pomalo neuobičajenih likova.
“Krletka” Jeana Poireta, u režiji Krešimira Dolenčića koji je zajedno sa Željkom Udovičić adaptirao tekst u odličnu farsu današnjih “pravih” vrijednosti i lažnoga morala nasmijala je zadarsku publiku doslovno do suza. Prikovani gotovo dva i pol sata za sjedala Zadrani su uživali u odlično ekipiranom ansamblu u kojem su zajednički zaigrali, a možemo reći i zapjevali i zaplesali Željko Königsknecht, Hrvoje Kečkeš, Mario Mirković, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Borko Perić, Velimir Čokljat, Maja Posavec, Filip Detelić, Edo Vujić, Branka Trlin, Ana Maras i Linda Begonja. Publika je oduševljeno sudjelovala u interaktivnoj predstavi, pjevala s glumcima plješćući nakon svakog songa.
Priča “Krletke”, velikom dijelu publike poznata je i prema istoimenom filmu iz 1996. s Robinom Williamsom i Geneom Hackmanom u glavnim ulogama, govori o nekonvencionalnoj obitelji homoseksualnog, transvestitskog para koji vode transvestitski show u noćnom klubu Krletka. Njihova obitelj funkcionira savršeno do trenutka kada im sin priopći da se ženi djevojkom iz konzervativne obitelji čiji otac se kandidira u parlament kao član nacionalne, kršćanske i usto seljačke stranke i svaki skandal bi ga uništio, te se stoga obitelj mora prikazati u potpuno drugačijem svjetlu od onoga što jest.
Naravno, kada u posjet dolaze roditelji odabranice situacija je sve samo ne idilična te dolazi do mnoštva komičnih situacija, ali i osude lažnoga morala koji ljude pokušava ukalupiti pod zajedničkim nazivnikom “pravih” vrijednosti. Na svu sreću na kraju ipak pobjeđuje ljubav, a ne osuda te je u Krletci svima dopušteno biti ono što i tko jesu.
Imena likova su lokalizirana, a tekst predstave u svakom pogledu osuvremenjen i prilagođen našoj sredini što ga i čini toliko komičnim, ali i upozoravajućim.
“Komplikacije su neizbježne, one nasmijavaju, ali i pokazuju licemjerje, dvostrukost morala, ali i istinsku ljubav koja osigurava gotovo nježan kraj. U kojem sve ptičice tog kaveza ipak zajedno pjevaju!” napisao je Krešimir Dolenčić za ovu predstavu. Rečenica koja doista najbolje opisuje ono što se u HNK-u Zadar moglo čuti i vidjeti.