Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za vodovodizaciju, kanalizaciju i cestogradnju 76 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

13.11.2012. 23:00
Za vodovodizaciju, kanalizaciju i cestogradnju 76 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac započeo je s izvođenjem radova treće faze izgradnje neizgrađenog dijela fekalne i oborinske kanalizacije od jugozapadnog ulaza u grad iz pravca Škabrnje do Kaštela. Investitor su Hrvatske vode i Grad Benkovac u ukupnom iznosu od sedam milijuna kuna, kaže Hrvoje Bura, direktor Vodovoda i odvodnje
Kad se kaže da je Grad Benkovac trenutačno jedno od najvećih komunalno infrastrukturnih gradilišta u Zadarskoj županiji i šire vjerojatno zvuči preuveličano, međutim, usprkos gospodarskoj krizi i recesiji u tijeku je ili da će do kraja godine započeti projekti u vrijednosti od čak 76 milijuna kuna. Riječ je o 56 milijuna kuna za vodovodizaciju i kanalizaciju te 20 milijuna kuna za cestogradnju.
Ekološki pročistač
– Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac započeo je s izvođenjem radova treće faze izgradnje neizgrađenog dijela fekalne i oborinske kanalizacije od jugozapadnog ulaza u grad iz pravca Škabrnje do Kaštela. Investitor su Hrvatske vode i Grad Benkovac u ukupnom iznosu od sedam milijuna kuna, kaže Hrvoje Bura, direktor Vodovoda i odvodnje.
Radovi će se izvoditi u Ulici kralja Dmitra Zvonimira, Ulici knezova Šubića Bribirskih, Težačkoj i Brigitovoj ulici, te ulicama Plemena Lapčana, Kotarskih serdara i Obitelji Benković.
– Rekonstrukcija i izgradnja ekološkog pročistača za otpadne vode na lokaciji ispod Želježničkog kolodvora u vrijednosti od 15 milijuna kuna bez PDV-a predviđa visok stupanj čišćenja otpadnih voda. U tijeku su pripremni radovi, navodi Bura.
Cijeli će Benkovac biti pokriven kolektorskom mrežom i priključen na mehaničko-biološki pročistač voda koji uključuje različite faze čišćenja otpadnih voda: mehaničko čišćenje, izjednačavanje odnosno stabilizaciju i biološki proces čišćenja voda. Zbog eliminacije neugodnih mirisa ugradit će se biofiltri kojima se pročišćava zrak.
– Izgradnjom modernog pogona sasvim će se spriječiti slijevanje oborinske vode u ponornice, ali i u Vransko jezero. Štoviše, kapacitet ekološkog prečistača nadilazit će potrebe Benkovca te će se na njega, igradnjom kanalizacijskog sustava, moći spojiti i mjesta benkovačkog prstena, najavio je saborski zastupnik Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca.
U tijeku je projekt izgradnje magistralnog cjevovoda vodoopskrbnog sustava Benkovac – Lišane Ostrovičke – Vukšić vrijednog više od 50 milijuna kuna. Riječ je o sustavu kojim će se u konačnici riješiti vodoopskrba devet naselja – Perušić Benkovački, Kolarina, Kožlovac, Lepuri, Bulić, Vukšić, Prović, Lišane Ostrovičke i Ostrovica.
Sedam faza vodoopskrbnog projekta
– Ugovorena je prva, treća i šesta faza izgradnje vodoopskrbnog sustava u vrijednosti od 22 milijuna kuna, a za realizaciju je još ostalo 3,5 milijuna kuna, obznanio je Bura dodajući da su dosadašnje radove usporili neriješeni imovinskopravni odnosi.
Podsjetimo, magistralni su vodovod u dužini većoj od 50 kilometara prije tri godine otvorili tadašnji ministri Božidar Kalmeta i Petar Čobanković. Novac za projekt su osigurale Hrvatske vode. Izgradnja vodoopskrbnog sustava podijeljena je u sedam faza grupiranih u tri cjeline. U drugoj cjelini obuhvaćene su druga, četvrta i peta faza.
– Druga faza predviđa izgradnju dovodnog i odvodnog cjevovoda za vodospremu Gladuša kod Lepura te vodospremu u vrijednosti 6,5 milijuna kuna, četvrta dovodni cjevovod za Lepure vrijednog dva milijuna kuna, a peta faza dovodni 8,5 kilometara dugi cjevovod za Vukšić i Prović u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna, ističe Bura.
Treća cjelina obuhvaća završnu sedmu etapu kojom bi voda konačno trebala doći do Ostrovice, a koja bi se po planu mogla realizirati do 2014.
– Do kraja godine u vrijednosti od 20 milijuna kuna započinju radovi na rekonstrukciji crpnih stanica Kakma, Polača i Glavica s uključivanjem u postojeći nadzorno-upravljački sustav benkovačkog Vodovoda i odvodnje d.o.o. Benkovac. Rekonstrukcijom će se smanjiti gubitak vode i poboljšati vodoopskrba jer su primjerice pumpe CS Polača stare više od 36 godina, navodi Bura ističući pritom kako već imaju ugovorenih milijun kuna za daljnje smanjivanje gubitaka vode na benkovačkom vodoopskrbnom sustavu.
Rekonstrukcija ceste od Biljana do Škabrnje
Završena je rekonstrukcija državne ceste od Biljana do Škabrnje, u tijeku je novi projekt cestogradnje na benkovačkom području.
– Potpisan je ugovor za rekonstrukciju državne ceste D27 na dionici Benkovac – Šopot, od semafora kod marketa Tommy na benkovačkom bulevaru, dalje uz Vatrogasni dom i crpnu postaju Ine pa sve do Šopota. Vrijednost ugovorenih radova je 15 milijuna kuna, kaže Kutija dodajući kako će se ovim projektom u mnogome povećati sigurnost svih sudionika u prometu, posebno pješaka.
U sklopu projekta izgradit će se i nogostup do skretanja za Kneze u Šopotu te veliki rotor, kružni tok uokolo Kapelice sv. Nediljice, na nadasve opasnom raskrižju unutar kojeg je podignuto spomen obilježje na 11 stradalih mještana Šopota u Domovinskom ratu.
– Spremni smo za drugi razvojni iskorak ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Nastavljamo zacrtan program razvoja kroz gradnju novih trajnih vrijednosti koji jamče sigurniji i kvalitetniji život svim našim građanima, te ostanak mladih ljudi na benkovačkom području, zaključio je gradonačelnik Kutija.


Benkovac broji 11.015 stanovnika


Grad Benkovac, druga je po veličini jedinica lokalne samouprave u županiji, odmah za Zadrom, prema prošlogodišnjem popisu stanovništva zajedno s 41 naseljem ima ukupno 11.015 žitelja. Benkovac broji 2.863 stanovnika, Benkovačko Selo 802, Buković 540, Tinj 533, Vukšić 503, Raštević 468, Nadin 408, Korlat 346, Pristeg 315, Miranje 302, Šopot 275, Lisičić 267, Smilčić 244, Radošinovci 236, Popovići 219, Kula Atlagić 181, Donji Karin 173, Podlug 172, Gornje Biljane 171, Donji Lepuri 170, Perušić Benkovački 149, Islam Grčki 146, Bulić 145, Medviđa 139, Perušić Donji 125, Bruška 112, Dobra Voda 111, Lišane Tinjske 95, Donje Biljane 94, Bjelina 92, Prović 88, Zagrad 86, Podgrađe 84, Rodaljice 67, Donji Kašić 66, Gornje Ceranje 62, Zapužane 54, Kolarina 39, Donje Ceranje 21, Kožlovac 20 i Brgud koji broj tek 13 stanovnika.




Iz EU fondova šest milijuna eura


Grad je prepoznao izvanredni potencijal EU fondova, te postigao izvanredan rezultat, realizirao je više od 20 projekta iz EU i međunarodnih fondova ukupne vrijednosti od šest milijuna eura, s tim da je dobio 5,5 milijuna eura bespovratnih sredstava, te nominirao novih 20 projekata. Glavnina projekata je vezana za razvoj infrastrukture što će omogućiti bolji život građana. Ovaj izuzetni rezultat, postignut je s vlastitim “Timom za provedbu projekata”, koji može biti uzor i motivacija mnogim drugim jedinicama lokalne samouprave.