Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Predsjednika Komore birati na najviše dva mandata

13.11.2013. 23:00
Predsjednika Komore birati na najviše dva mandata


Uhićenje predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidošević, ma koliko bilo očekivano u javnosti, izgleda da je iznenadilo je zadarske gospodarstvenike, napose one koji su dosta uključeni u rad komore. Uhićenju su prethodile pojačane rasprave, posebice iz krugova poslodavaca, o svrsishodnosti postojeće organizacije HGK, da bi vrlo brzo nakon toga slijedilo i prvo uhićenje vezano za Vidoševićevu šeficu kabineta Zdenku Peternel. Godinama gomilana pitanja o podrijetlu Vidoševićeve imovine, stavljana su u drugi plan, iza Vidoševićevog šarma elokventnog kozera koji uvijek ima odgovore na pitanja kamo treba krenuti Hrvatsko gospodarstvo. Međutim, to nikako nije padalo na plodno tlo iako je Nadan Vidošević bio na čelu instucije koju se i plaća da pronalazi odgovore na ta, ma koliko se mnogi trudili suprotno, u biti vrlo jednostavna ekonomska pitanja. Vrlo teške optužbe za izvlačenje novca preko fiktivnih računa, iznenadile su i predsjednika županijske komore Zadar Darija Jurina.
–   O svemu to što se događalo, zaista nismo imali nikakvih informacija. Sve to izvan je posla kojim se mi bavimo u Zadru. Po onome što sam čuo i što se Nadanu Vidoševiću stavlja na teret, nadam se da će su konačnici pokazati da to nije istina. Županijska komora Zadar dobro je surađivala sa središnjicom i predsjednikom i nikad nismo imali problema. Htio bih reći, a prema dostupnim informacijama, da sve to ne bi trebalo imati posljedice na Komoru kao gospodarsku instituciju i njenu ulogu, rekao nam je Darijo Jurin.
 Jedan od zadarskih gospodarstvenika koji je surađivao s Komorom je i Željko Goja.
– Pitanje Hrvatske gospodarske komore za mene je prije svega političko pitanje i pitanje interesa cijelog poslovnog sektora. Potrebno je provesti jednu širu raspravu i sagledati interese gospodarstva za modernizacijom i reorganizacijom Hrvatske gospodarske komore. HSTEC je imao dobru i korektnu suradnju sa Hrvatskom gospodarskom komorom putem koje smo organizirali niz nastupa na inozemnim sajmovima. To je li u Komori bilo nepravilnost ili ne, uopće ne želim komentirati, to je svugdje stvar sustava, nadzora i kontrole rekao je prvi čovjek HSTEC-a Željko Goja.
Direktor zadarskog Turisthotela Frane Skoblar također je iznenađen krimenom koji se Vidoševiću stavlja na teret.
–   Tog čovjeka nisam tako doživljavao jer je uvijek odavao dojam osobe koja vrhunski poznaje gospodarstvo. HGK nam je, tu mislim prvenstveno na središnjicu u Zagrebu, uvijek bila servis za naše elaborate i uvijek nam je otvarala vrata. Tako je bilo i s projektima koje smo kandidirali. Ipak može se razgovarati o reorganizaciji Komore, ali ne i o njenom ukidanju.  Protiv sam da se stvari, eto i zbog ovog slučaja, prelamaju preko koljena. Istina je da su mnogi protiv i to oni koji od Komore traže odgovore na svoje probleme bez poduzimanja  napora u rješavanju istih, rekao je diplomatski Frane Skoblar.
Izvan mikrofona, mnogi sugovornici su nam rekli da je HGK postala instutucija sama za sebe čija županijska organizacija nije primjerena aktulanom gospodarskom trenutku. S tim se slaže i prvi čovjek Ilirije Goran Ražnjević.
–   Da, to je točno, ali bi za slučaj Nadana Vidoševića samo rekao da zakoni trebaju vrijediti za sve. HGK je javna institucija i mislim da bi instituciju predsjednika trebalo ograničiti na dva mandata. Točno je da je HGK zadnjih 5-6 godina bila institucija sama za sebe čija je u medijima stvarana „značajna” uloga bila diskutabilna. Izdvajanja za nju nisu bila proporcionalna njeno učinku, ali ipak nisam za ukidanje. Donju minimalnu granicu izdvajanja treba zadržati, ali ovakav ustroj, kroz županijske komore jest prevelik za ukupan društveni proizvod Hrvatske, rekao direktor Ilirije Goran Ražnjević.