Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Predstavljen novi roman Ivana Aralice “Japundže”

13.11.2013. 23:00
Predstavljen novi roman Ivana Aralice “Japundže”


Novi roman književnika Ivana Aralice “Japundže” koji priča o odrastanju u ratnom okruženju i sazrijevanju u Hrvatskoj, zemlji spasa, predstavljen je jučer u izložbenom prostoru Školske knjige na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.
Roman su predstavile urednica knjige Miroslava Vučić, autorica pogovora Helena Sablić Tomić i autor.
Po riječima Helene Sablić Tomić roman Ivana Aralice gotovo 20 godina poslije rata u BiH progovara o pitanju egzila kao stanja premještenosti iz vlastita prostora.
– U pripovjednom tekstu susreću se putnici kojima je cijela imovina kovčeg s kojim su došli u nove prostore, rekla je dodavši kako egzil u romanu nije samo metafora i tema nego ograničeni prostor romaneskne naracije koja se orijentirala na mjesta koja pripovjedni subjekt nastanjuje.
Istaknula je kako Aralica u romanu problematizira pitanje doma, domovine, međuljudske povezanosti te uklopljenosti u novu sredinu. Smatra kako se “Japundže” može čitati kao roman prostora i kao roman lika.
Ovaj je roman, smatra Sablić Tomić, samo jedan od pokazatelja kako sama povijest nije ništa jača od osobnoga krhkog pamćenja. “Autor ne optira eksplicitno za strategiju zaborava ili pamćenja niti jednoznačno zahtjeva da se djelo čita kao jasna parabola ili angažirana kritika”, rekla je Sablić Tomić dodavši kako je djelo isključivo personalizirana priča u kojoj je naglasak na pomirenju glavne junakinje sa sobom samom.
Aralica je istaknuo kako je roman pisao kao priču o ljubavi i bolu te podsjetio da je ideja za pisanje romana sazrijevala desetak godina. Nakon tog procesa, roman sam napisao za godinu dana, rekao je.
Roman “Japundže” (441 str.) objavila je Školska knjiga. Akademik Ivan Aralica rođen je u Promini 1930. Autor je više romana, a Školska knjiga mu je prošle godine u sklopu kola sabranih djela objavila i roman “Kepec”.