Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Socijalno tkanje” premijeru na znanje

13.11.2013. 23:00


Premijer Zoran Milanović nije se proslavio odgovarajući na vruća gospodarska pitanja koja su, shvativši najslabiju točku vlade, počeli u većoj mjeri iskorištavati HDZ-ovci. Odgovarajući na saborskom aktualnom prijepodnevu i bivšoj HDZ-ovki Kosor kako MMF nije opcija nego će vlada u dogovoru s Europskom komisijom poduzimati korake pazeći da se ne ugrozi “socijalno i društveno tkanje”, premijer se prikazao i kao neznalica socijalnih prilika. Pa većina socijalnih niti već je potrgana!
Sudeći prema prognozama o ovogodišnjem gospodarskom padu, odnosno o mršavom rastu dogodine, teško da će socijalna situacija biti bolja. No, premijer se odlučio nadmudrivati. Bez obzira što su mu pitanja o stanju u gospodarstvu dolazila od strane HDZ-a kojemu njegova stranka ne propušta na leđa natovariti teret nemilog pljačkanja zemlje, nije smio zaključivati s izrazom hinjenog čuđenja kako u mršavom rastu nema ništa loše jer – „dobro je biti mršav”.
Od jednog premijera koji ima viziju, očekuju se promišljeni odgovori, a ne doza izrugivanja i neozbiljnosti jer je socijalna situacija više nego ozbiljna. Socijalno tkanje koje premijer, čini se, još gleda kroz ružičaste naočale, već duže vrijeme poprima sve tamniju boju.
Bio je u Parizu i slušao o katastrofalnoj nezaposlenosti mladih, a Hrvatska je odmah iz Grčke i Španjolske, no istodobno se mogla čuti i njegova sumnja u statistike koje neumoljivo iz mjeseca u mjesec otkrivaju poražavajuće stanje na zavodima za zapošljavanje diljem zemlje. Trakavica oko štrajka liječnika ukazuje da je nešto trulo i u sustavu zdravstvenom i to neće popraviti dogovor sa sindikatima. Iz prostog razloga jer novca nema i socijalnog tonjenja svjesni su građani odavno iako im premijer, izgleda, još nije. Pacijentima sigurno dolaze još teži dani jer kvalitetnu zdravstvenu uslugu treba platiti. Ako proračun to ne može platiti javnom zdravstvu, a pacijenti to ne mogu kod privatnika, što osiromašeni građani sutra mogu očekivati?
Da će zdravlja imati onoliko koliko budu imali novca! Zar nije i to prekinuta socijalna nit? Zar je normalno da vlada koja se naziva socijaldemokratskom nakon bahatog i pohlepnog kupovanja luksuznih limuzina od strane brojnih političara, mora dobiti zastupnički prijedlog da se sa takvom socijalnom neosjetljivošću i u konačnici i amoralnošću, prestane? Zar se nisu nagledala otkaza, zatvaranja tvrtki, umirovljenika koji godinama životare u neimaštini? Dok USKOK zaskače bogate izvlačitelje milijuna, zaposleni od malih plaća teško spajaju kraj s krajem!
Neće nova, kako najavljuje ministrica Opačić, pravednija podjela socijalnih davanja smanjiti broj siromašnih, nego će na granicu siromaštva stići nova kolona.
Ni rezanje mirovina po posebnim uvjetima neće puno poboljšati situaciju. Malo će se uzeti onima koji imaju puno, a nažalost, nitko od onih koji imaju malo neće dobiti više. Zaludu će Linić „kemijati” proračun. Neophodne reforme koja bi bez posla mogle ostaviti još dio zaposlenih u administraciji neće moći biti kompenzirane, niti će se siromašenje zaustaviti ako izostane upravo debeli gospodarski rast.
Ugroženo socijalno tkanje premijer je već morao primiti na znanje.