Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Iz Osijeka stigla pravomoćna presuda o nezakonitoj naplati parkinga u Zadru

13.11.2016. 23:00
Iz Osijeka stigla pravomoćna presuda o nezakonitoj naplati parkinga u Zadru


Kako je presudom Visokog upravnog suda RH u cijelosti odluka Grada Zadra ukinuta jer nije donijeta u skladu sa navedenom zakonskom odredbom, to se ne može ni smatrati da je pri uređivanju prometa Grad pravilno označio mjesta za parkiranje, zaključila je sutkinja Dubravka Vučetić
Županijski sud u Osijeku odbio je žalbu tvrtke Obala i lučice d.o.o. Zadar, zastupane po odvjetniku Miši Papiću, na prvostupanjsku presude Općinskog suda u Zadru te je potvrdio presudu zadarskog Općinskog suda kojom je ukinut platni nalog u rješenju o ovrsi tuženiku Anti Božiću iz Zadra. Tuženik je zadarskoj tvrtki koja se bavi naplatom parkinga, Obali i lučicama, trebao isplatiti iznos od 2.976 kuna sa zakonskom zateznom kamatom te nadoknaditi trošak ovršnog postupka u iznosu od 838,75 kuna. Prvostupanjskom presudom, koja je sada postala i pravomoćna, Obali i lučicama naloženo je da Božiću nadoknade trošak parničnog postupka u iznosu od 1.250,00 kuna u roku od osam dana, dok je u preostalom dijelu do zatraženog iznosa od 1.975,00 kuna zahtjev tuženika odbijen kao neosnovan.
Neplaćene dnevne karte
Iznos od 2.976,00 kuna Obala i lučice potraživali su za neplaćene dnevne parkiralište karte tvrdeći da je Božić od 2. rujna do 23. studenog 2013. godine svoje vozilo parkirao na parkiralištu na kojem se plaća parkiranje prema Odluci Grada Zadra o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru, koja je stupila na snagu 24. travnja 2011. godine. Ta odluka ukinuta je 27. veljače 2015. godine presudom Visokog upravnog suda RH, kao nezakonita, a odluka Suda u Narodnim je novinama objavljena 3. travnja 2015. godine. Tuženog Antu Božića zastupao je zadarski odvjetnik Marin Birkić koji je, nakon što je i sam 2015. dobio “poštenu čestitku” iz ove gradske tvrtke, shvatio da se naplata parkinga u Gradu Zadru obavlja nezakonito. Obala i lučice obavljanje svoje djelatnosti temeljila je na Odluci Grada Zadra, međutim Grad Zadar nije ishodio suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova za obavljanje tih poslova, što je po zakonu morao te je Odluka na koncu proglašena nezakonitom. Birkić je svim građanima koji su odlučili tužiti gradsku tvrtku zbog nezakonite naplate ponudio pravnu pomoć, a pokrenuti su brojni sudski sporovi od kojih se mnogi još vode.
Nezakonita Odluka
Iz Obala i lučica u svojoj žalbi na presudu u ovom slučaju pozvali su se na odredbu iz čl 86. st. 3. i 4. Zakona o upravnim sporovima gdje je određeno da će Visoki upravni sud RH presudom ukinuti opći akt ili pojedine njegove odredbe ako utvrdi da nije suglasan sa zakonom ili statutom javno-pravnog tijela te da ukinute odredbe općeg akta prestaju važiti danom objave presude Visokog upravnog suda u Narodnim novinama. Stoga su u ovoj gradskoj tvrtki za naplatu parkinga bili stava da prava i obveze iz ukinutog općeg akta prestaju tek 3. travnja 2015. godine jer je odluka konstitutivne naravi pa ukidanje nema učinak na pravne odnose koji su nastali od dana stupanja na snagu odluke pa do dana objave u Narodnim novinama.
– Prema stavu ovoga suda Odluka Grada Zadra o organizaciji i naplati parkiranja u Gradu Zadru ukinuta je u cijelosti jer nije donijeta na zakonit način, dakle, nezakonita je od samog donošenja pa se na prava iz takve odluke ne mogu pozivati tijela javne vlasti koja su takvu nezakonitu odluku donijela, a niti tužitelj koji odluku provodi po ovlaštenju tijela javne vlasti. Čak što više tijela javne vlasti bila bi odgovorna za štetne posljedice koje trpe treće osobe zbog eventualnih učinaka takvog nezakonitog akta, stoji u obrazloženju presude Županijskog suda u Osijeku koje potpisuje sutkinja Dubravka Vučetić.
“Grad nije pravilno označio mjesta za parkiranje”
Dok su se iz Obale i lučica pozvali na odredbe iz Obveznog prava, u obrazloženju presude sutkinja Vučetić pozvala se na čl. 5. st. 1. t. 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim je Grad Zadar morao pri uređenju prometa na svom području ishoditi prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, a što nije učinio.
– Kako je presudom Visokog upravnog suda RH u cijelosti odluka Grada Zadra ukinuta jer nije donijeta u skladu sa navedenom zakonskom odredbom, to se ne može smatrati da je pri uređivanju prometa Grad pravilno označio mjesta za parkiranje. Zbog toga je neprihvatljiva tvrdnja tužitelja da je tuženik svoje motorno vozilo parkirao na parkirnom mjestu određenom u skladu sa zakonom čime je nastala obveza plaćanja usluge pa koju obvezu je dužan ispuniti u smislu čl. 4. i 9. Zakona o obveznim odnosima, zaključila je sutkinja Vučetić.


Duka: Ima i presuda koje idu nama u korist


Direktor Obala i lučice d.o.o. Eduard Duka nije želio komentirati ovu pravomoćnu sudsku presudu na koju bi se mogli pozvati i ostali građani s kojima vode sporove iz istog razloga, a što bi u konačnici moglo nanijeti ozbiljan financijski udarac ovoj gradskoj tvrtki.
– Presuda još nije stigla do nas, tako da ne možemo komentirati nešto što nismo ni vidjeli. Imamo još opcija, uostalom ima i presuda koje idu nama u korist tako da još ništa nije gotovo. Sudska praksa u ovom je pitanju očito neujednačena, jer kako se može dogoditi da se o istoj stvari različito tumači, kratko je u telefonskom razgovoru odgovorio Duka.