Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zadru nedostaju dva pedijatrijska tima!

14.11.2017. 11:08
U Zadru nedostaju dva pedijatrijska tima!


 U Hrvatskoj manjka 50-ak pedijatrijskih timova, a najviše ih nedostaje u Zagrebu, Međimurskoj, Zadarskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Konkretno u našoj županiji najveći problem nedostatka pedijatara je upravo u gradu Zadru gdje je trenutno osam pedijatrijskih ambulanti koje imaju ugovore s HZZO-om, a nedostaje još dva do tri liječnika, specijalista pedijatrije.
– U Zadru se kasni sa specijalizacijama pa imamo slučajeve da neki pedijatri koji ispunjavaju uvjete za odlazak u mirovinu ostaju raditi još godinu, dvije dok mlađi liječnici ne završe sa specijalizacijama. Za koju godinu najmanje bi dvoje liječnika trebalo otići u mirovinu. Međutim, prije pet, šest godina u Domu zdravlja su trebali raspisati natječaje za sepcijalizacije, što se nije učinilo na vrijeme i sada smo u situaciji u kakvoj jesmo, pojasnila je dr. Dubravka Finka iz zadarske Udruge za promicanje prava pacijenata.
Standardi predviđaju kako pedijatri ne bi smjeli imati više od tisuću upisanih pacijenata, no gotovo svi zadarski pedijatri imaju upisano 200 do 300 djece više, neki čak i 500 više.
I dok su zadarske pedijatrijske ordinacije prepune, u Biogradu i Benkovcu situacija je potpuno drukčija, pedijatri nemaju do kraja popunjene kvote.
S druge strane, zbog manjeg broja djece, a sukladno standardima i propisima, pedijatrijskih timova nema na zadarskim otocima te u gradovima Obrovcu i Ninu i općini Gračac već se djeca iz spoemnutih mjesta upisuju u pedijatrijske ambulante u Zadru.
– Manjak pedijatara dijelom je rezultat što liječnici na specijalizacije odlaze u kliničke centre u velike gradove gdje nerijetko ostaju raditi, ali i u inozemstvo. Međutim, kada bi se kompletnom medicinskom kadru osigurali bolji uvjeti rada, veće plaće, mogućnost da pruže kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i da budu plaćeni za dodatne edukacije, cjeloživotno učenje, tada bi oni ostajali u Hravtskoj, smatra Finka.
A upravo je ostanak liječnika i medicinskih sestara u Hrvatskoj jedan od ključnih problema s kojim se Vlada mora uhvatiti u koštac. U protivnom, toliko željena demografska obnova koja se zagovara nema uporište jer djecu više neće imati tko liječiti.