Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dani masline prelaze granice Zadarske županija

Autor:

13.12.2008. 23:00
Dani masline prelaze granice Zadarske županija

Foto: Zvonko KUCELIN



Kod nas je potrošnja maslinova ulja negdje oko dvije litre po stanovniku, a vani je to puno više. S obzirom da smo mi mediteransko područje, gdje je maslinarstvo tradicija, nastojim promovirati maslinarstvo i konzumiranje maslinova ulja, kaže predsjednica Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije Jelena Gulan
Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije i iduće godine organizira Dane masline, koji će se održati pod generalnim pokroviteljstvom Zadarske županije. Jedanaesti po redu Dani masline, kao i obično, održat će se u veljači, a novost je da će prvi put trajati dva dana, i to 27. i 28. veljače. Očekuju se i neki drugi noviteti kojima će se ova tradicionalna manifestacija maslinara i uljara dignuti na jednu višu razinu, kako to najavljuje predsjednica Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije Jelena Gulan.
Bogat program
– Prvi dan održat će se predavanja koja će biti na teme: rezidba, zaštita maslina, kvaliteta maslinova ulja i njegova nutritivna vrijednost. Osobito će biti interesantno predavanje o nutritivnoj vrijednosti maslinova ulja i uz koje jelo se ono slaže. U planu nam je istoga dana organizirati degustaciju maslinova ulja za građane u centru grada, kako bismo ovaj proizvod približili građanima. Drugi dan planiramo izložbu, sajam i prodaju proizvoda od maslina i maslinova ulja, kao i strojeva koji se koriste u maslinarstvu. Isti dan bila bi održana i dodjela nagrada za najbolja ulja i priznanja za sve sudionike. Proglasit ćemo dvadeset najboljih ulja i najbolje ulje među njima. Novost je i da će se ove godine raditi organoleptička analiza svih ulja koja nakon kemijske analize zadovolje kriterije za ekstra djevičanska ulja, kaže Gulan.
Ostvarivanjem ovog plana zadarski Dani maslina postat će jedan događaj koji objedinjuje praktično sve što se dodiruje maslinarstva. Time će se izgubiti dosadašnja suhoparnost koja i inače prati slična maslinarsko-uljarska događanja, a koja se u praksi svode samo na natjecanje u kvaliteti ulji. Kada se tomu doda da se za sudjelovanje na Danima masline traži manja kotizacija i manja količina uzorka maslinova ulja koje se daje na analizu u odnosu na neke druge slične manifestacije, onda je za očekivati da će ova kombinacija sigurno privući i više natjecatelja i publike.
Sve više uzoraka
Upravo je i jedna od ideja novih Dana masline da se probiju granice Zadarske županije, da se cijelom događaju da jedan regionalni značaj i privuku maslinari i uljari iz drugih županija. I do sada je bilo interesa za natjecanja maslinara iz susjedne Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije, ali radilo se o stidljivim koracima. Naravno, glavni cilj uz širenje i jačanje manifestacije ostaje i promocija maslinova ulja kao važnog prehrambenog proizvoda današnjeg čovjeka.
– Značenje maslinova ulja u svakodnevnoj prehrani je veliko. U Hrvatskoj je potrošnja maslinova ulja mala, negdje oko dvije litre po stanovniku, a vani je to puno više. S obzirom da smo mi mediteransko područje gdje je maslinarstvo tradicija, nastojim promovirati maslinarstvo i konzumiranje maslinova ulja. Mislim da je naša Udruga svojim naporima jednim dijelom tomu doprinijela, kaže Gulan.
Gulan je za kraj podsjetila kako je preklani na Dane masline bilo prijavljeno 180 uzoraka, a lani 110. Razlog prijave manjeg broja uzoraka jest slabija maslinarska godina. Predsjednica dodaje da se ove godine očekuje veći broj uzoraka, a svoje prognoze temelji na dosadašnjim upitima i najavama maslinara.


 VAŽNOST MASLINOVA ULJA


Zašto je važno konzumirati maslinovo ulje podsjetila je predsjednica Udruge senzorskih analitičara maslinova ulja Marijana Matek Sarić:
– Čovjek mora konzumirati 25 do 30 posto masnoća jer masti imaju dobre efekte u organizmu te bez njih organizam ne bi mogao funkcionirati na način na koji funkcionira. Kod izbora masnoća maslinovo ulje je definitivno na prvom mjestu. Ono sadrži jednostruke nezasićene kiseline za razliku od svinjske masti ili suncokretova ulja koji sadrže zasićene masne kiseline. Zasićene masne kiseline štete zdravlju ako ih čovjek konzumira u velikim količinama, jer dovode do srčanih bolesti.




 PRIJEM UZORAKA


Prijem uzoraka maslinova ulja za analizu za sudjelovanje na Danima masline 2009. obavljat će se od 12. siječnja do 30. siječnja u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića Zadar.
Za analizu je potrebno dostaviti 0,5 l maslinova ulja u suhoj i tamnoj boci bez oznake. Svi potrebni podaci se stavljaju tijekom predaje uzoraka. Za svaki uzorak plaća se kotizacija od 120 kn.