Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Krista vidimo u braći i sestrama

Autor: Marija Ćurko

13.12.2009. 23:00
Krista vidimo u braći i sestrama

Foto: Sebastian GOVORČIN



Šestero mladih je tijekom misnog slavlja u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Zadru na blagdan Sv. Lucije primljeno u formaciju Frame, to jest u bratstvo Franjevačke mladeži. Oni su se kroz šest mjeseci pripremali za ulazak u franjevačku mladež.
Frama u Hrvatskoj djeluje od 1994. godine, na nacionalnoj razini je ustrojena službenim Statutom 2007. godine, pod nazivom Statut Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži. Od 1999. godine započela je djelovanje u zadarskoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Također djeluje u župi Srca Isusova te u Arbanasima. Susreti Frame u crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Relji se odvijaju četvrtkom s početkom u 20.30 sati uz razmatranje Božje Riječi, otkrivanje novih putova duhovnosti i druženje.
Prije tri godine u Frami je bilo samo šest članova, a sad ih, zajedno s obećanicima, onima u formaciji i simpatizerima, ima ukupno 29, uglavnom srednjoškolaca i studenata iz više zadarskih župa. Novi članovi Frame su na kraju svete mise kao znakove primanja dobili “tau” – franjevački križ i knjigu Novoga zavjeta, te će svoje poslanje živjeti po rastu u krsnoj milosti, u zajedništvu, življenju vjere, prijateljstvu, međusobnom prihvaćanju i djelima ljubavi prema bližnjima, prepoznavajući u svom životu i životima braće i sestara Isusa Krista.
Svetu misu u crkvi Sv. Ivana Krstitelja je predvodio fra Kristijan Kuhar, nacionalni duhovni asistent Frame, a misno pjevanje uveličao je Nadbiskupijski zbor mladih “Sv. Krševan”. Mladi primljeni u bratstvo Franjevačke mladeži su: Igor Zdenčanović, Kristina Dijaković, Dorica Kovačić, Marijan Štrk, Antonio Pulišić i Zane Eškinja. Primanjima su svjedočili Sabina Eškinja, predsjednica mjesnog bratstva Sv. Ivana Krstitelja Zadar i fra Kristijan Kuhar, duhovni asistent.
 Franjevačka mladež (Frama) je bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke svetog Franje Asiškog, u krugu Franjevačkog svjetovnog reda (FSR) i njegove duhovnosti, otkrivajući i produbljujući vlastiti poziv, sudjelovanjem u različitim crkvenim i društvenim inicijativama i aktivnostima. Članovi Frame prepoznaju Krista u braći i sestrama, osobito onima koji trpe, živeći tako na djelotvoran način Evanđelje.
Framaši u svom djelovanju žele biti što sličniji Isusu Kristu. U tome im je primjer sveti Franjo Asiški, čiji duh danas slijedi Franjevački svjetovni red i Franjevci trećoredci glagoljaši. Uzvratiti na Božju ljubav svojom ljubavlju po uzoru na svetog Franju, slušanje evanđeoskih savjeta siromaštva, čistoće i poslušnosti, poslanje je franjevačke mladeži.
 Fra Kristijan Kuhar je u svojim riječima kazao kako prave i iskrene vjernike odlikuje radost koju donose svijetu, radost zbog iščekivanja Božjeg dolaska, ali ponajviše radost zbog spoznaje da je Gospodin ne samo blizu, nego i među nama.