Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ništa novo u “kulturnoj 2011.”

13.12.2010. 23:00
Ništa novo u “kulturnoj 2011.”


Iz Prijedloga se može iščitati kako nas u novoj godini, bilo da se ona računa od početka kazališne, primjerice, ili, pak, kalendarske, ne čeka ništa novo ni spektakularno. Gradskoj i Znanstvenoj knjižnici će se i dalje osiguravati sredstva koja se i očekuju, a riječ je o nabavi knjižne građe. No, kad je riječ o organiziranju raznoraznih manifestacija, ne trebamo se nadati velikim događanjima
U Prijedlogu programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra u 2011. ništa novo. Ili, barem, gotovo ništa. Ukupno planirana sredstva za djelatnost kulture u novoj godini iznose 22 milijuna kuna, a Grad ponajprije financira ustanove u kulturi kojima je osnivač, a riječ je o dvjema knjižnicama, Gradskoj i Znanstvenoj, te Hrvatskom narodnom kazalištu.
Iz Prijedloga se može iščitati kako nas u novoj godini, bilo da se ona računa od početka kazališne, primjerice, ili, pak, kalendarske, ne čeka ništa novo ni spektakularno. Gradskoj i Znanstvenoj knjižnici će se i dalje osiguravati sredstva koja se i očekuju, a riječ je o nabavi knjižne građe. No, kad je riječ o organiziranju raznoraznih manifestacija, ne trebamo se nadati velikim događanjima. Tek se spominje kako će se Znanstvenoj knjižnici osigurati sredstva za knjižne akcije i manifestacije, ali ništa konkretnije od toga.
Grad Zadar će i u 2011. godini djelomično financirati ostale ustanove u kulturi, kao i manifestacije i kulturne priredbe, pa će se tako, među ostalim sufinancirati 2. Film forum festival. Predviđena su sredstva za dovršetak projektne dokumentacije Centra za mlade, a u Proračunu su kao kapitalna ulaganja osigurana sredstva za sufinanciranje kredita za dovršetak nove zgrade Kazališta lutaka.
17. Zadarsko kazališno ljeto
No, krenimo redom. Kazališna sezona HNK Zadar 2010./2011. je počela i o tome smo već opširnije pisali. No, pred nama je još jedno, 17. Zadarsko kazališno ljeto. Svečano će se otvoriti, kao i prijašnjih godina, 30. lipnja 2011., u dvorištu Providurove palače s premijernom predstavom Glumačke radionice HNK Zadar, Miguel de Cervantes, Razgovori pasa, u režiji Jasne Anlić. Do 4. kolovoza u dvorištu Providrove palače izvest će se slijedeće predstave: Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, John Osborne, “Osvrni se gnjevno”, redatelj Paolo Magelli; Gradsko kazalište Sisak, M Kolar & Z. Marković, “The Morning After the Night Before”, koreografija M. Kolar & Z. Marković; Satiričko kazalište Kerempuh, Ante Tomić, “Čudo u Poskokovoj Dragi», redatelj Krešimir Dolečić; Teatar Exit, Patrick Süskind, “Kontrabas”, redatelj i izvođač Rene Medvešek; Gradsko kazalište mladih Split, komedija, D. Churchill, “Pitur”, redatelj Stojan Matavulj; HNK Ivan pl. Zajc, Rijeka, Anonimus iz 17. st., “Lukrecija o’bimo rekli požeruh”, redatelj Jagoš Marković.
Drugi dio programa, glazbeni program pod nazivom Festival suvremene glazbe, obuhvača četiri različita glazbena programa (latino jazz, flamenco jazz, fusion, ethno jazz) koji su prilagođeni domaćoj i stranoj publici: Chano Domunguez Quintet, Kiko Ruiz Sextet, Saskia Laroo Project i Enzo Favatta Sardinia Reunion.
Muzej antičkog stakla, prvom specijaliziranom nacionalnom arheološkom muzju za tu vrstu muzejske građe u kojem je bio postavljen antički kip Apoksimen, predviđena su sredstva za projekt cjelogodišnje staklarske radionice, izdavanje časopisa Asseria 8 i kataloga Muzeja antičkog stakla. Od programa Arheološkog muzeja sudjelovat će se u izdavanju monografije Antička luka u Zatonu kod Nina, izdavanje 25. sv. muzejskog glasila Diadora i izložbu fotografija antičkih spomenika s foruma i Sv. Donata, zadarskog autora Jose Špralje.
Shodno već uhodanoj praksi od predloženih programa Kazališta lutaka financirat će se jedna premijerna predstava Charli i tvornica čokolade po predlošku autora Roald Daahla, u režiji Zlatka Svibena, amijenjena je djeci školskog uzrasta i jedna obnova repertoarne predstave Mala sirena prilagođena mlađem uzrastu.
Od predloženih programa Narodnog muzeja osiguravaju se sredstva za sufinanciranje izložbe Ususret Plavom salonu, koja je sastavljena iz tri cjelione Umjetnost i stvarnost, sa aspekta angažmana, koncept Radmila Iva Janković, kustosica MSU, Zagreb; Treba li/može li umjetnost mijenjati svijet, koncept dr. sc. Vinko Srhoj i Od lika do znaka, iz fundusa GU, koncept mr.sc. Ljubica Srhoj Čerina. Podržana su i izložbe: Jackson u Zadru (kolorirani crteži Thomasa Hrahama Jacksona, engleskog arhitekte i povjesničara umjetnosti dok je boravio u Zadru od 1890. do 1894.), Retrospektivna izložba fotografija Zvonka kucelina i izložba Iz fotografskog opusa zadarskog fotoreportera Vicka Zaninovića.
Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti sukladno ugovorenim obvezama, osigurava se 50% sredstava neophodnih za redovito funkcioniranje i ona ostaju na istoj razini kao i prethodne godine.
Od predloženih programa Matice hrvatske Zadar nastavit će se financirati časopis Zadarska smotra, a djelomično će se sudjelovati u izdavanju zbornika radova dr. Šime Batovića Prapovijest Nina, knjige prof. Radomira Jurića Kronika kulturnih zbivanja u Zadru od 1986. do 1996. godine, knj. I, Rječnik govora Bibinja prof. Božidra Šimunića, monografije Ivo Bavčević – arhitekt, urbanist, kipar, slikar i pjesnik i organiziranju književne manifestacije Dani hrvatskoga jezika u spomen na Deklaraciju o pravma i položaju hrvatskoga jezika iz 1967. godine.
Financiranje likovnih udruga
Predloženi program HDLU Zadar obuhvaća organiziranje samostalne izložbe Vladimira Medanića, Zvonka Govorčina te Godišnje izložbe članova HDLU Zadar, Godišnja izložba povodom Dana grada Zadra. Likovnoj udruzi Zadart osiguravaju se sredsta za godišnju izložbu i gostovanje u Šibeniku, Bihaću, Haniveru, umjetničoj organizaciji Jadertina za međunarodnu izložbu Glagoljaška renesansa u Bugarskoj (Veliko Trnovo), a likovnoj udrzi Art forum za interkulturalnu izložbui Art promocija, godišnji izložbu i šest samostalnih izložbi.
Na temelju ugovora kojeg su sklopili Grad Zadar i Profil International o suradnji na projektu Festival europske kratke priče i Umjetnička rezidanicija nastavit će se financirati ovaj vrijedan projekt u kojem sudjeluju najcjenjeniji suvremeni spistelji.
Među najznačajnijim programima izdavašava potpomognut će se izdavanje knjige Marko Marulić Upućivanje u čestit život po primjerima svetaca (priređivač i prevoditelj akademik Branimir Galovičić), monografije Dragutin Kiš – akvareli i parkovi, monografije “Otok Silba, prirodno i kulturno blago”, autorice Jasmine Mužinić, prijevod knjige “Zara nel ricordo del suo cimitero”, izdavanje reprinta “Glagoljske matice krštenih župe sv. Roka u Bibinjama 1713.- 1825. i “Glagoljske matice krštenih Uznesenja Blažene Djevice Marije u Olibu 1565. – 1805”., knjige Teodore Vigato “Metodički pristupi scenskoj kulturi”, Marina Radice “Svi ti ljudi” izdavanje knjiga Tomislava Marijana Bilosnića, Jure Zekanovća, Ante Tičića, Fahrudina Nikšiča, Branka Čakaruna, Udruge Žene u Domovinskim ratu Zadar i časopisa Nova Akropola.


 KAD ĆE PROŠIRENJE GRADSKE KNJIŽNICE?


Pitanje iz naslova je postalo toliko prijeko potrebno da ga se više ni ne spominje. Nitko se više ne pita što je s Centrom za mlade, svi su već toliko naviknuti na uspješne projekte Gradske knjižnice, toliko da je postala već gotovo nevidljiva. Pa onda ni nije problem ako nemate gdje sjsti u Multimedijalnoj dvorani za vrijeme neke promocije knjige, gostovanja književnik, glumca, piriredbe… i svega ostalog što se događa u ovoj maloj prostoriji koja nekima život znači, kao glumcu daske svima već poznate.
U Prijedlogu programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra u 2011. stoji kako su predviđena sredstva za dovršetak projektne dokumentacije Centra za mlade, a u Proračunu su kao kapitalna ulaganja osigurana sredstva za sufinanciranje kredita za dovršetak nove zgrade Kazališta lutaka.
Zanimljivo je kako se tek predviđaju sredstva za dovršetak projektne dokumentacije Centra za mlade, dok se o nekakvim planovima izgradnje niti ne govori. Proširenje Gradske knjižnice, koje bi trebalo biti uklopljeno u isti projekt, se, dakle, ne može očekivati ni u novoj godini. Stoga, obećanje … nekom radovanje. A svima nama iščekivanje.