Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Saša Martinović napustio turnir

13.12.2010. 23:00
Saša Martinović napustio turnir


Ovaj neočekivani potez Martinovića izazvao je osudu većine sudionika na turniru, osobito onih iz Zadarske županije. Za mnoge je nepojmljivo da igrač napušta turnir koji se igra kod kuće, bez obzira na loš start


Saša Martinović napustio je Međunarodni šahovski turnir «Zadar Open 2010» nakon samo dva odigrana kola. Najbolje rejtingirani igrač Zadarske županije od kojeg se na početku očekivalo osvajanje norme za velemajstora poslije lošeg starta, gdje je osvojio 0,5 bodova u dvije partije, obavijestio je suce kako više neće nastupati na turniru.
Ovaj neočekivani potez Martinovića izazvao je osudu većine sudionika na turniru, osobito onih iz Zadarske županije. Za mnoge je nepojmljivo da igrač napušta turnir koji se igra kod kuće, bez obzira na loš start. Do kraja turnira igra se još sedam kola i sve se moglo ispraviti. Ovako Saša napušta turnir sa gubitkom od devet rejting bodova. Jedan od sudaca turnira komentirajući cijeli događaj kazao je kako bi organizatori igračima koji napuste turnir trebali sljedeće godine zabrani igranje na njemu. Takvo što nije neuobičajeno i na drugim turnirima je praksa.
Ostali predstavnici Zadarske županije na A turniru igraju odlično. Međunarodni majstor Saša Režan nakon tri kola ima dva boda, a fide majstor Ivan Jakić 1,5 bod. Obojica su u plusu s rejtingom, te ako nastave sa sigurnom igrom od njih se može očekivati samo dobre vijesti. Dodajmo kako A turnir predvode  austrijski velemajstor David Shengelia i hrvatski reprezentativac i velemajstor Ivan Šarić sa sva tri osvojena boda.
Na B turniru posebno treba istaknuti igru juniora ŠK Casper Tonija Petrušića koji ima stopostotni učinak, tri boda u tri partije. Petrušić je s godinama, nakon što je prirodnom talentu za šah dodao malo rada, srastao u odličnog šahovskog igrača koji svojim protivnicima ne oprašta pogreške. Njegov dugogodišnji trener Ivan Jakić prognozira kako će on na kraju turnira biti među prvih pet.
Od zanimljivosti spomenimo kako je treće kolo turnira bilo bibinjsko, članova ŠK Goran. Na A turniru Saša Režan je pobijedio, a Vjekoslav Biliškov remizirao. Na B turniru Vitomir Lasić, Filip Šidija i Jerolim Šinidija su pobijedili, a Romeo Sorić je remizirao. Jedini koji nije podebljao bodovni konto jest Vinko Režan koji je poražen.