Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čačić grmio na medije jer ga nisu pravilno titulirali

13.12.2011. 23:00
Čačić grmio na medije jer ga nisu pravilno titulirali


Revoltiran upitom novinara o kreditu CO-a Coningu, Čačić ih je upozorio da o njemu više ne govore kao o nekakvom običnom potpredsjedniku vlade jer je on puno više od toga


Zoran Milanović postao je jučer mandatar za sastavljanje nove vlade, ali show gotovo da mu je ukrao Radimir Čačić koji je s budućim premijerom bio na Pantovčaku na konzultacijama s predsjednikom Ivom Josipovićem. Novinare je zanimalo što Milanović misli o slučaju kredita što ga je Croatia osiguranje dva dana prije izbora dala Coningu, tvrtki u kojoj je direktorica Čačićeva supruga, mandatar ih je uputio na Čačića, ali je ipak ustvrdio da riječ o “poslovnom aranžmanu uobičajenom u poslovima osiguranja”.
– Ono što je bitno, ako sam dobro shvatio, je da osiguranje i jamstvo koje je dala banka i nekretnina koja je dana u jamstvo višestruko nadmašuju vrijednost pravnog posla i kredita, u odnosu jedan prema deset, izjavio je Milanović.
Pojašnjenje stvari
Čačić je to mirno poslušao, ali kasnije je došao novinarima pojasniti stvari, premda je protekla dva dana šutio o ovom kreditu. I prvo ih je u nervoznom tonu upozorio da o njemu više ne govore kao o nekakvom običnom potpredsjedniku vlade jer je on puno više od toga.
– Mala korekcija najprije. Dakle, vi ste postavili pitanje budućem potpredsjedniku Vlade, a to je krivo. Postavite pitanje prvom potpredsjedniku Vlade! Samo da znamo što hoćemo učiniti. Dakle, postavljate pitanje predsjedniku strateškog partnera u Vladi i treće najveće stranke u ovoj zemlji, inzistirao je Čačić da je on odmah do Milanovića. Uostalom, kad su čelnici Kukuriku koalicije u Uredu predsjednika silazili niz stepenice zajedno s Josipovićem, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja ostali su malo pozadi, a fotoreporteri su u istoj ravnini uhvatili šefa države, novog premijera i Čačića. Kao da je čelnik HNS-a i na taj način htio dati do znanja da se smatra jednakim ostaloj dvojici.
– Kad je Čačić došao Milanoviću i inzistirao da on mora i formalno biti prvi potpredsjednik vlade, Milanović je odmah pristao. Nije od toga pravio nikakve probleme. Ali, Čačić ovih dana ipak nije sretan. On je, zapravo, htio biti premijer i možda je zato toliko nervozan, rekao nam je visokopozicionirani član SDP-a.
Čačićev bijes
A ta se Čačićeva već poslovična postizborna nervoza nije jučer zaustavila na njegovoj lekciji novinarima kako ga trebaju titulirati.
– Kako vas nije sram? Kako se tako možete ponašati? Strašno! To je stvarno žalosno, pričao je novinarima pasivno agresivni Čačić usput dodajući da je “tvrtka Coning podigla najnormalniji kredit po svim regulama koji je osiguran bankovnim jamstvom i hipotekom 25 puta većom od tog jamstva”.
– Stvari su apsolutno, u svakom pogledu neupitne. Nitko tamo nije ni dobio ni uzeo bilo kakav novac. Daj Bože kada bi svi u ovoj zemlji na taj način poslovali, snebivao se prvi potpredsjednik Vlade. Bijesnio je i na medijske informacije da je jedan utjecajni HNS-ovac nedavno u računovodstvu CO-a zaposlio suprugu.
– Znači li to da bi odmah trebalo eutanazirati sve HNS-ovce, njihove supruge i djecu. Ne daj Bože da se itko od njih više ikada zaposli. To je skandal!, grmio je Čačić dok su se prisutni novinari u sebi pitali – što je ovom čovjeku. Već ih je, naime, sličnim ispadom počastio i prošlog tjedna kad su ga ispred sjedišta SDP-a upitali koja će direktorska mjesta u javnim poduzećima pripasti HNS-u.