Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Maleni Bogdan danas napušta rodilište

13.12.2011. 23:00
Maleni Bogdan danas napušta rodilište


Svi koji žele pomoći mladoj obitelji s troje djece mogu to učiniti uplatom u HPB-u s naznakom: “Za Nikolinu Dautović” na broj žiro računa: 2390001-1070000029, poziv na broj 3211056452, a osim toga, mogu im i poslati pošiljku na kućnu adresu – Ljubotić, 23440 Gračac


Dječak rođen u subotu navečer na zadnjem sjedištu opel astre uz magistralu nedaleko od Posedarja, danas tijekom dana, kako doznajemo, s majkom Nikolinom Dautović (23) napušta zadarsko rodilište i odlazi u obiteljski dom u Ljubotiću pokraj Gračaca. Malenog Bogdana tamo željno očekuju njegova dva starija brata, četverogodišnji Goran i dvogodišnji Nikola, djed, baka i tata Bojan (27), koji je majci pomogao donijeti ga na svijet.
Majka je, podsjećamo, u subotu predvečer dobila jake trudove, nakon čega se mladi par uputio u 40-ak kilometara udaljeno zadarsko rodilište. No, maleni Bogdan, kako su zbog okolnosti poroda svoje trećerođenče roditelji nazvali, požurio je van. Bili su prisiljeni zaustaviti se uz magistralnu cestu i na zadnjem sjedištu improvizirati rađaonu. Iako je Bojan već bio vičan s novorođenčadi, uloga babice koju je trebao preuzeti, utjerala mu je, kako nam je dan nakon poroda ispričao, nemili strah u kosti. Daljnji slijed događaja međutim, pokazao je da se sasvim dobro snašao, a ono što je učinio pravo je junačko djelo. Tata je najprije zaustavio Dragana Bolića, 47-godišnjeg posedarskog ugostitelja kojeg je “prst” sudbine upravo u tom trenutku naveo tamo. Zamolio ga je za pomoć, a ovaj se nesebično odazvao krenuvši potom po liječnike u ambulanti Hitne medicinske pomoći u Posedarju. Nije ih pronašao jer su bili na terenskoj intervenciji, ali to Dragana nije pokolebao u namjeri da pomogne mladom paru u nuždi. Nakon kraćeg razmišljanja sjetio se umirovljenog branitelja Marina Bolića (41), inače medicinskog tehničara po struci, posjeo ga u automobil i odvezao do mjesta gdje je pola sata ranije započeo porod. Maleni Bogdan dočekao ih je u majčinu naručju. Otac je silom prilike sam obavio porod, a pupčanu je vrpcu u nedostatku oštrog predmeta pregrizao. Njegov posao škarama iz kutije za prvu pomoć doradio je Marin, koji je potom sterilnim zavojem podvezao pupkovinu, umotao dječaka u svoju trenirku, te se u “putujućoj rađaonici” s Dautovićima uputio u Zadar. U Murvici ih je presrela ekipa Hitne pomoći koja je preuzela i zbrinula majku i bebu, a cijeli “posao” potom su dovršili liječnici u zadarskom rodilištu. Nakon što su se uvjerili da su majka i beba dobro, dvojica Posedaraca vratila su se u svoje mjesto, a avantura koju će zasigurno pamtiti cijeli život, otvorila je put kvalitetnom prijateljstvu između njih i obitelji Dautović čije je temelje u subotu navečer, na magistrali, duboko utisnuo dječačić 51 centimetar dug i 3.300 grama težak.


Žive od socijalne pomoći i dječjeg doplatka




Mladi roditelji Nikolina i Bojan nezaposleni su i žive od svega 1.600 kuna socijalne pomoći i 600 kuna dječjeg doplatka mjesečno. Iako im Bojanovi roditelji s kojima žive u zajedničkom domaćinstvu pomažu, mladom paru to nije dovoljno za “podizanje” trojice dječaka. Stoga, svi koji im žele pomoći, mogu to učiniti uplatom u HPB-u s naznakom: “Za Nikolinu Dautović” na broj žiro računa: 2390001-1070000029, poziv na broj 3211056452, a osim toga, mogu im i poslati pošiljku na kućnu adresu – Ljubotić, 23440 Gračac.