Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obilježena 51 godina od teške nesreće tankera “Petar Zoranić”

13.12.2011. 23:00
Obilježena 51 godina od teške nesreće tankera “Petar Zoranić”


Predstavnici Udruge Petar Zoranić položili su danas vijenac na spomenik stradalim mornarima u parku nekadašnjeg TIZ-a te su na taj način i ove godine obilježili dan tragične pomorske nesreće u kojoj je prije 51 godinu potonuo tanker “Petar Zoranić”. Članovi udruge na simboličan način tako su odali počast poginulima u toj nesreći, ali i svima stradalima na moru.
– Tanker “Petar Zoranić” stradao je u sudaru s grčkim tankerom 14. prosinca 1960. godine i tada je stradao 21 naš pomorac, a ukupno je bilo 52 žrtve. Na osnovu toga svojevremeno je formiran fond koji se brinuo o djeci tih pomoraca. S godinama je formirana i udruga, a danas brinemo o 37-ero stradalih pomoraca poduzeća  Tankerska  plovidba, Tankerkomerc i Turisthotel te ih financiramo u cijelom vremenu njihova školovanja, kazao je Željko Belić iz Tankerske plovidbe.
Od 1960. godine svake godine se obvezno obilježava dan stradanja tankera “Petar Zoranić”, a ovoga puta su uz Belića vijenac postavili i Ive Mustać, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe te Nikica Tokić, predstavnik Tankerkomerca.
Prije 51. godinu u tanker “Petar Zoranić” tada natovaren s 12.000 tona benzina i 11.330 tona dizelskog goriva u noći 14. prosinca oko 2 sata ujutro udario je grčki tanker “World Harmony”. U toj kobnoj noći su more i vatra uzeli život dvadeset i jednog člana posade Petra Zoranića, a pronađena su samo četiri tijela. Tragedija “Zoranića” ostaje u teškom pamćenju svih onih Zadrana kojime je život isprepleten s pomorstvom.