Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sv. Franjo kakvog zapravo većina ne poznaje

13.12.2011. 23:00
Sv. Franjo kakvog zapravo većina ne poznaje


Bernardin Škunca je napisao stručni rad, ovdje nema idile jaslica. Knjigu je napisao liturgičar i teolog. On je ‘zaronio duboko’ u sv. Franju i rekli bismo poletio visoko. On nam predstavlja sv. Franju kakvog zapravo većina ne poznaje – fra Vice Blekić


Družba Braća Hrvatskog Zmaja, Zmajski stol u Zadru i franjevački samostan Sv. Frane priredili su predstavljanje knjige fra dr. sc. Bernardina Škunce “Franjo Asiški skladatelj Božje ljepote ili “Franjo Asiški patnik i slavljenik Božje ljubavi”.
Brojne okupljene na početku programa je pozdravio fra Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru, kazavši kako je knjiga fra Bernardina velika dragocjenost, kao i ovaj kulturno-vjerski događaj.
Odabran i studiozan pristup
– Fra Bernardin Škunca bio je 9 godina provincijal naše franjevačke provincije. Ova nova njegova knjiga jedinstvena je po odabranom i studioznom pristupu duhovnosti svetog Franje, rekao je fra Diego Deklić, vikar i tajnik provincije.     Fra Vice Blekić uputio je na dugogodišnje prijateljstvo s fra Bernardinom te na povezanost s Asizom u kojem je boravio u više navrata, preko stotinu dana.
– Bernardin Škunca je napisao stručni rad, ovdje nema idile jaslica. Knjigu je napisao liturgičar i teolog. On je ‘zaronio duboko’ u sv. Franju i rekli bismo poletio visoko. On nam predstavlja sv. Franju kakvog mi zapravo većina ne poznajemo. Autor je napisao knjigu koja predstavlja pravog sv. Franju koji je izrastao na kršćanskoj duhovnosti i naslijeđu.
Prof. dr. sc. Stijepo Obad je govorio o Franji Asiškom kao skladatelju Božje ljubavi, iznoseći svoja razmišljanja o knjizi s povijesnog i kulturološkog stajališta, u širem kontekstu. Pri tome je izdvojio izuzetnu duhovnu pojavu sv. Franje i njegova reda kroz osam stoljeća djelovanja u vjerničkom i poganskom svijetu.
Dvije epohe
Dr. Josip Faričić je lik sv. Franje promatrao s povijesnog i geografskog aspekta imajući na umu tematiku svečeva odnosa s Raspetim.
– Na mnogo mjesta u ovoj knjizi koja je izuzetno pregledna, cjelovita, znanstveno utemeljena promišlja se o križu kao iskazu patnje, ali i iskazu slave i Božje ljepote. Sv. Franjo je uz ostalo i zaštitnik okoliša. On je skladatelj složene vokalno-instrumentalne skladbe, u kojoj vokalno možemo pripisati čovjekovom duhu, a instrumentalno prostoru i okolišu u kojem se taj čovjek ostvaruje, živi i djeluje.         Fra Bernardin Škunca se zahvalio svima koji su doprinijeli da njegova knjiga bude dostupna čitateljima.
– Bez ‘štofa’ sv. Franje ne bi bilo ove knjige. Knjiga je tražila zahtjevan posao, pa i hrabar, kazao je autor istaknuvši da je djelo temeljeno na povijesnim izvorima i interpretacijama, što je tražilo dublja promišljanja o ideji i stilu, kao i temeljita istraživanja.
 Fra Bernardin je otkrio da se veličina sv. Franje Asiškog očituje u tome što je u sebi ujedino dvije epohe, onu prije i onu poslije njega.              
– Franjo je skladatelj Božje ljepote tih dviju epoha, ljepote koja je zaogrnuta Božjom ljubavlju u Kristu raspetom i uskrslom po čemu je Franjo ujedno i neodvojivo patnik i slavljenik Božje ljubavi. Franjo Asiški je uvjetno rečeno epoha za sebe, jer on i danas predstavlja osobu jedinstvenog i osebujnog svjetonazora. On i danas ostaje ‘sveta novost’. Franjo Asiški nije samo jedan od protagonista povijesti, nego je jedan od voditelja povijesti. Franjo je velik jer se stalno sav kretao oko Sunca Krista. Iz toga izlazi i trajna Franjina ‘sveta novost’. Zato je Franjo i epoha u sebi, zaključuje fra Bernardin Škunca.