Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dvojica pothlađenih ribara spašena, “Sandokan” potonuo između Silbe i Ilovika

Autor: Suzana Bandić

13.12.2012. 23:00
Dvojica pothlađenih ribara spašena, “Sandokan” potonuo između Silbe i Ilovika


– Dvojicu pothlađenih ribara, inače braću A. Š. i A. Š. u moru su pronašli M. M. i M. M. s plovilom oznake 868ML te ih otpremili do obale otoka Lošinja. Ribarica je potonula na dubini od oko 30 metara – kaže Josipa Perica Kujundžić, dodajući kako se još uvijek ne zna razlog prodora mora u plovilo


Nakon što je prije tri dana u Gaženici zbog prodora mora potonuo 20-metarski brod “Blufin”, jučer ujutro iz istog razloga potonula je 13-metarska ribarica “Sandokan”. Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestili su kako je do potonuća došlo oko 9.30 sati između otoka Ilovika i Silbe te da su se u trenutku kada je more prodrlo u unutrašnjost ribarice na njoj nalazila dva ribara.
U moru 45 minuta čekali pomoć
– Dvojicu pothlađenih ribara, inače braću A. Š. i A. Š. u moru su pronašli M. M. i M. M. s plovilom oznake 868ML te ih otpremili do obale otoka Lošinja. Ribarica je potonula na dubini od oko 30 metara – kaže Josipa Perica Kujundžić, dodajući kako je ribare po dolasku na Lošinj preuzela ekipa Hitne medicinske pomoći koja ih je odmah prevezla u bolnicu. Osim pothlađenosti Perica Kujundžić kaže kako ribari nemaju drugih poteškoća te da je njihovo stanje stabilno.
Dvojica ribara u moru su provela oko 45 minuta, a s obzirom na to da je u moru jučer ujutro temperatura jedva dosezala 13 stupnjeva Celzijevih, dvojica ribara mogu reći da su zaista imala sreću. No, za sretan završetak kalvarije mogu zahvaliti i svojim prijateljima koje su pozvali u pomoć nakon što su primijetili da im je more prodrlo u brodicu i koji su odmah isplovili prema njima.
Ne zna se razlog prodiranja mora
– Na poziciju oko 2,5 nautičkih milja sjeverno od svjetionika Veli Brak upućena je brodica Lučke ispostave Mali Lošinj. U potragu se u međuvremenu uputio i brod “MEC”. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja o slučaju je obavijestila i posadu broda zadarske Lučke kapetanije koji su bili na putu prema Silbi – izvijestila je Perica Kojundžić, napomenuvši kako još uvijek nije poznat razlog zbog kojeg je more prodrlo u ribaricu.