Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Eksperimentiranje s drogom može dovesti do teških posljedica

Autor: Velimir Brkić

13.12.2012. 23:00
Eksperimentiranje s drogom može dovesti do teških posljedica


Većina ovisnika odgovara da su uzeli drogu iz znatiželje i/ili na nagovor prijatelja. Doista, mnogi mladi iz tih razloga prigodno iskušaju neko od sredstava ovisnosti i svjesni mogućih posljedica ako bi nastavili, odustaju od daljnjeg eksperimentiranja, istaknuo je Sakoman, dodajući da eksperimentiranje ipak znatno povećava rizik


Voditelj referentnog Centra za ovisnosti o drogama Ministarstva zdravstva u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici “Sestara milosrdnica”, prof. dr. sc. Slavko Sakoman, u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Srednjoj školi Biograd na Moru održao je dva predavanja, za učitelje i učenike.
“Navlačenje” na drogu
– Konzumenti najčešće posežu za opijatima radi promjene mentalnog stanja kako bi doživjeli stanje određene ugode i zadovoljstva ili ublažili neku stresnu situaciju, naglasio je Sakoman te pojasnio na koji se način ovisnici navuku na drogu.
Djeca odrastaju, dolazi pubertet, počinje adolescencija. To je razdoblje ubrzanoga psihofizičkoga razvoja i socijalnoga sazrijevanja.
– Djeca više nisu djeca, ali još nisu ni odrasli. U tom razdoblju postupno se oblikuje njihov budući, odrasli ‘ja’ kroz identifikaciju s odraslima koje odabiru za svoje uzore. Sve više izmiču kontroli roditelja, suprotstavljaju se njihovu autoritetu, prkose, žele sve više uvažavanja i slobode u svemu. Mnoge obveze koje im nameću autoriteti postaju teret, sve postaje komplicirano.
 – Imperativ je postati odrastao i biti svoj. Većina mladih u tom burnom periodu razvoja, uz potporu onih koji ih najviše vole, svojih roditelja, uspješno prođu to razdoblje i uz manje ili više teškoća sve se na koncu dobro završi. No, nažalost, nije sa svima tako, naglasio je Sakoman.
Jedan od načina koji može omesti normalno odrastanje i pripremu za život samostalne, odgovorne i kreativne odrasle osobe jest upravo upotreba droga.
– Većina mojih pacijenata, ovisnika, na pitanje ‘zbog čega si počeo uzimati drogu?’ odgovara da su počeli iz znatiželje i/ili na nagovor prijatelja. Doista, mnogi mladi iz tih razloga prigodno iskušaju neko od sredstava ovisnosti i svjesni mogućih posljedica ako bi nastavili, odustaju od daljnjeg eksperimentiranja. No čim su to i taj prvi put učinili, povećao se rizik da će s time i nastaviti, istaknuo je Sakoman.
Bijeg od frustracija
U nastavku predavač je izdvojio kako postoji postupni slijed događaja u narkomana, a to je da u pravilu najprije počinje eksperimentiranje s lakim drogama koje kasnije završava ovisnošću.
– Ako današnje ovisnike pitate zbog čega su nastavili s uzimanjem droge, odgovorit će da im se svidjelo ili da su bili u društvu prijatelja koji su to radili pa je bilo logično da se s njima solidariziraju. Poslije, kada su postali ovisni, morali su nastaviti s uzimanjem droga jer više nisu mogli prekinuti. Slično se događa s pijenjem alkoholnih pića, a i s pušenjem prvih cigareta marihuane, istaknuo je Sakoman, dodajući kako neki mladi pokušavaju uzimanjem alkohola ili droga potisnuti u zaborav ili pobjeći od trenutačnih životnih problema koji ih frustriraju ili čine nesretnima.
– Osim odnosa odgojitelji-učitelji-djeca-roditelji, što je iznimno važan element, jednako tako važan element je savjest. Ona ne pada s neba, savjest je nešto što treba izgrađivati i dograđivati, a djecu treba osvješćivati da razmišljaju o izbjegavanju štetnih posljedica, zaključio je Sakoman.
– Bila nam je posebna čast i zadovoljstvo što je u našoj školi gostovao vrsni liječnik, stručnjak za problematiku ovisnosti, posebno u radu s mladima, prof. dr. sc. Slavko Sakoman, koji je svojim edukativnim predavanjima dao doprinos u prevenciji ovisnosti među mladima i realizaciji Školskog preventivnog programa, rekao je prof. Ivica Kero, ravnatelj Srednje škole Biograd.