Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Elita hrvatskog šaha dolazi u Zadar

Autor: Ante Vidović

13.12.2012. 23:00
Elita hrvatskog šaha dolazi u Zadar


Organizirajući ovaj turnir ponašali smo se logikom dobrog gospodara istovremeno zadržavajući do sada postignutu visoku razinu i u tome smo uspjeli – rekao je Radovan Dunatov, predsjednik Organizacijskog odbora


Elita hrvatskog šaha i ove godine dolazi u Zadar igrati na Međunarodnom šahovskom turniru “Zadar Open 2012” koji počinje u nedjelju u 16 sati na Puntamici, a završava iduću subotu. Od top petnaest hrvatskih igrača na turniru je sudjelovanje najavilo njih jedanaest. Ukupno se na A i B turniru očekuje nastup preko 100 šahista iz devet šahovskih federacija, kako su najavili članovi organizacijskog odbora na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Turnir organiziraju Hrvatski šahovski savez i Šahovski savez Zadarske županije. Prvi nositelj na A turniru je ukrajinski velemajstor Adnrey Sumets s međunarodnim rejtingom od 2638 bodova. Njemu će najveća konkurencija biti vodeća četvorka hrvatskog šaha Zdenko Kožul, Ivan Šarić, prošlogodišnji pobjednik Hrvoje Stević i Ante Brkić. Na turniru se očekuje i nastup najjačih igrača Zadarske županije. Fide majstor Ivan Jakić i najbolji zadarski junior Toni Petrušić već su najavili sudjelovanje. Uz njih očekuje se nastup velemajstora Saše Martinovića koji ternutačno studira u Zagrebu te međunarodnih majstora Saše Režana i Patricka Levačića.
– Kriza vlada Hrvatskom i cijelim svijetom posljednje četiri godine. Organizirajući ovaj turnir ponašali smo se logikom dobrog gospodara istovremeno zadržavajući do sada postignutu visoku razinu i u tome smo uspjeli. Zadarski je turnir jedan od jačih u regiji – rekao je Radovan Dunatov, predsjednik organizacijskog odbora, te dodao da se turnir ne bi mogao održati bez sponzorske pomoći Grada Zadra.
Zadarski turnir već godinama pobire najbolje pohvale svih sudionika pa ne čudi odličan odaziv velemajstora i drugih igrača. Dok će se na A turniru boriti velemajstori na B turniru očekuje se veliki nastup domaćih igrača, kako je rekao predsjednik Šahovskog saveza Zadarske županije Stanislav Maroja:
– Prvi turnir organizirali smo 1994. godine, dok je u Zadru trajala opća opasnost i na njemu je nastupilo četrdeset i devet igrača. Danas na B turniru očekujemo nastup tridesetak igrača s prostora Zadarske županije. Kolika je snaga našeg turnira najbolje potvrđuje podatak da je lani na svakom stolu A turnira igrao velemajstor.
Turnir se igra devet kola švicarskim sustavom sparivanja. Svaki dan se igra jedno kolo koje počinje u 16 sati, osim ponedjeljka i srijede kada se partije igraju ujutro i popodne.